Abiznis

Ivanović u Abu Dabiju: Razgovarano o standardima za izvoz crnogorskih proizvoda 

Drugog dana zvanične posjete Abu Dabiju, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović susreo se sa predstavnicima Agencije za kontrolu bezbjednost hrane Abu Dabija. Razmotrene su procedure uvoza i stnadardi koji crnogorski poljoprivredni proizvođači moraju ispuniti kako bi bili u mogućnosti da izvoze na ovo zahtjevno tržište. Takođe, razgovarano je institucionalnoj saradnji Agencije za kontrolu bezbjednost hrane Abu Dabija i Agencije za bezbjednost hrane Crne Gore, kao i edukaciji mladih crnogorskih stručnjaka. Razmijenjena su iskustva oko normativnih rješenja, posebno zakona o bezbjednosti hrane. 
Ivanović u Abu Dabiju: Razgovarano o standardima za izvoz crnogorskih proizvoda 
Portal AnalitikaIzvor
U sjedištu Abu Dabi Fonda za razvoj (ADFD) u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata prije dva dana potpisan je Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara. 
 
Ministar Ivanović je nakon potpisivanja sporazuma, da podsjetimo, izjavio je da je potpisivanje ovog sporazuma više prijateljski, nego komercijalni ili finansijski aranžman, imajući u vidu da su crnogorski poljoprivrednici dobili mogućnost da izvoze svoje proizvode na tržište UAE.
 
Tokom drugog dana posjete, Ministar sa saradnicima nastavio je susrete sa više potencijalnih investitora, među kojima je najveći kompanija AlDahra Holding. Predsjednik  AlDahre Holding Houssam Mahmoud i izvršni direktor dr Sulaiman Al Nuaimi upoznali su ministra Ivanovića sa sadašnjim aktivnostima i planovima ove kompanije. Sagovornici su istakli veliki značaj ugovora o kreditu za razvoj poljoprivrede koji je potpisan sa državnim Razvojnim fondom Abu Dabija (ADFD). Dogovorena je posjeta Crnoj Gori.     
Portal Analitika