Abiznis

Sajam prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je organizovala cjelodnevni promotivno/prodajni Sajam prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije koji je danas održan u shoping molu Delta City. Izlagači na sajmu bili su privrednici iz pograničnog područja ove dvije zemlje.
Sajam prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije
Portal AnalitikaIzvor

Sajam je organizovan u okviru EU projekta “Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera” (projekat Lakeroutes), a uz podršku projektnih partnera UPCG – Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG). Implementator ovog projekta u Crnoj Gori je UPCG.

Cilj današnjeg događaja je jačanje ekonomskog potencijala privrednika sa teritorije Skadarskog jezera i promocija novokreiranih turističkih ruta koje će u narednom periodu biti uključene u turističku ponudu ovog regiona.

Na svečanom otvaranju, gostima Sajma obratili su se: predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, predsjednik udruženja “Biznis Albanija” Luan Bregasi, predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori dr Donata von Sigsfeld, prvi sekretar i konzul Ambasade Republike Albanije u Crnoj Gori Janko Shelcaj, predstavnica Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU - Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Irena Bošković, predstavnik Direkcije za posebne oblike turizma i turističku infrastrukturu - Minisatrstvo održivog razvoja i turizma Enis Ljuljanović.

Predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović je istakla da današnjim događajem i realizacijom projekta Lakeroutes, UPCG pruža podršku malom biznisu, sektoru turizma, poljoprivrede i zanatstva, kao svojevrsnim okosnicama razvoja ekonomije. Objašnjavajući efekte projektnih aktivnosti realizovanih u pograničnom području Crna Gora – Albanija, ona je kazala: „Dodijeljeni grantovi za 10 privrednika u iznosu od 20.134,18 eura ojačali su turističku ponudu, rad ugostiteljskih objekata, proizvodnju vina, suvenira i sapuna na ovoj teritoriji, „Marketing menadžment plan valorizacije Skadarskog jezera“ koji je kreiran dao je jasne smjernice o tome u kom pravcu treba jačati ovaj region, dok su edukativne radionice unaprijedile znanja i vještine lokalne privrede, a promotivne aktivnosti njihovu vidljivost. Jedna od dodatnih vrijednosti ovog projekta su i novo-registrovana preduzeća, što pokazuje da smo pomogli smanjenju sive ekonomije i prelasku preduzeća iz neformalnih u formalne tokove. Period do novembra 2015. godine iskoristićemo za jačanje turističke ponude Skadarskog jezera - kroz kreiranje 12 novih turističkih ruta, promociju lokalnih privrednika putem organizacije direktnih posjeta, te izradu brošura i flajera, kao i  mobilne aplikacije za olakšani pristup turističkim rutama.“

U svom uvodnom izlaganju, predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori dr Donata von Sigsfeld je kazala: “Prekogranična saradnja, kao dio procesa EU integracija, teži rješavanju zajedničkih izazova i iskorištenosti neiskorišćenih potencijala rasta u pograničnim područjima, a time i jačanju ekonomskih, ali i društvenih i kulturnih veza stanovništva. Ekonomsko blagostanje regiona oslanja se na mala i srednja preduzeća zbog blizine lokalnih i regionalnih tržišta, njihovog potencijala za otvaranje novih radnih mjesta i kapaciteta za socijalnu integraciju.  Važno je napomenuti da 5 od 10 korisnika sredstava projekta čine žene preduzetnice koje se suočavaju s većim poteškoćama u poslovanja, poput ograničenog pristupa kapitalu ili ciljanom obrazovanju i stručnom usavršavanju. U tom kontekstu, projekat "Lakeroutes" je važan impuls za razvoj turizma s aspekta malih preduzeća u regionu Skadarskog jezera.”

 

Današnji Sajam predstavlja jednu od niza aktivnosti koje UPCG, uz svoje projektne partnere u Crnoj Gori i Albaniji, sprovodi od novembra 2013. godine, u okviru EU projekta “Lakeroutes”.

Projekat „Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera“ finansira EU iz druge komponente IPA 2007- 2013, program prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije. Od 2007.godine EU podržava prekogranični program između Crne Gore i Albanije kroz 24 projekta i sredstvima u ukupnom iznosu od 4.7 miliona eura. Cilj ovog projekta je promocija i povećanje turističke ponude obje strane Skadarskog jezara kroz razvoj marketing i menadžment planova, povećanje kapaciteta turističkih radnika i zanatlija, ali i kroz mnogobrojne aktivnosti koje će stimulisati ostvarivanje prihoda i povećanje broja turista.

Portal Analitika