Svijet

Papa Franjo donio poruku mira i suživota zemlji koja se suočila s ratom i vjerskom mržnjom

Brojni svjetski mediji izviještavaju danas o dolasku pape Franja u Sarajevo, naglašavajući kako je papa došao da donese "poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratnim razaranjima".
Papa Franjo donio poruku mira i suživota zemlji koja se suočila s ratom i vjerskom mržnjom
Portal AnalitikaIzvor

- Papa donosi poruku mira BiH koja se suočila s tenzijama među muslimanima, katolicima i pravoslavcima. Prije dvije decenije, etnička i vjerska mržnja bjesnila je tokom četverogodišnje opsade Sarajeva 1990-tih godina - piše CNN u tekstu "Papa Franjo u posjeti Sarajevu, Jerusalimu Evrope".

BBC se osvrnuo na veliku misu koja je održana na Stadionu "Koševo", naglasivši kako su  desetine hiljada katolika prisustvovale ovom događaju.

- Papa će dati svoju podršku pomirenju, ohrabrujući zajednice da se ujedine. Razgovarajući s novinarima u avionu ka BiH, opisao je Sarajevo kao "Jerusalim Zapada". "To je grad različitih religijskih i etničkih kultura. To je i grad koji je mnogo propatio tokom istorije. Sada je na lijepom putu mira. Na ovom putu sam kako bih govorio o tome, kao znak mira i molitve za mir" rekao je papa - piše BBC.

O papinom pastoralnom pohodu Sarajevu pišu i švajcarski mediji.

- Papa je doputovao kao hodočasnik mira u grad koji je bio poprište dugog rata... Ova balkanska zemlja i dalje je duboko podijeljena, 20 godina nakon rata, i ima velike ekonomske i socijalne probleme - piše Swiss Info.

Španski El Mundo piše s puno pohvala o Sarajevu i dočeku pape.

- Danas, kada se obilježava 20. godišnjica od kraja rata, Sarajevo se vratilo normalnom životu. Njegove ulice možete potpuno zamijeniti s nekim u velikim gradovima u Španiji, s danonoćnim saobraćajem, turistima i mladima koji se druže - piše El Mundo.

Francuski BFM u svom tekstu o dolasku pape u BiH pisao je o komplikovanom uređenju BiH i podjeli na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, naglasivši kako je razlog papinog dolaska upravo "poruka mira, suživota i zajedničkog rada na izgradnji države, s naglaskom na dijalogu".

Foto: bbc.com

Portal Analitika