Podgorica

Suhih na Skupštini EDCG: Stvaranje boljeg ambijenta za ulaganja iz dijaspore

Cijenimo da je saradnja sa iseljenicima neophodna za ekonomski, kulturni i društveni razvoj Podgorice i čitave Crne Gore, pa je upravo ova śednicu snažan doprinos daljem unaprjeđenju i konkreticaziji te saradnje, kazao je predśednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih na danas održanoj redovnoj godišnjoj śednici Skupštine Saveza evropske dijaspore Crne Gore (EDCG).
Suhih na Skupštini EDCG: Stvaranje boljeg ambijenta za ulaganja iz dijaspore
Portal AnalitikaIzvor

Śednica se prvi put održava u Podgorici i pod pokroviteljstvom Glavnog grada, a na njoj su delegati udruženja Crnogoraca u dijaspori razmijenili iskustva i predstavili aktivnosti koje su imali u protekloj godini.

Suhih je istakao da je Podgorica, kao glavni grad, oduvijek gajila poseban odnos prema dijaspori i, u skladu sa tim, ima ambiciju da u narednom periodu još više učvrsti i osnaži vezu sa našom dijasporom.

- Naši iseljenici su najbolja i najpouzdanija veza između zemalja iz kojih dolaze i matične države Crne Gore, pa iskustva i znanja koja su stekli u drugim državama mogu biti od neprocjenjivog značaja za razvoj naše države i progres u mnogim oblastima kako bismo što brže napredovali u integracionim procesima prema EU i NATO. Dijaspora je svojim masovnim referendumskim odazivom i glasom za nezavisnu i suverenu Crnu Goru, pokazala da njenu nezavisnost doživljava kao svoj izbor, svoj realizovani cilj, svoju domovinu utemeljenu na ravnopravnosti njenih naroda i jednakosti svih njenih građana - istakao je Suhih.

Takođe je ocijenio da postoji veliko interesovanje za ulaganje kapitala naših iseljenika u Crnu Goru, "što zajedno treba da nas uputi na stvaranje svih neophodnih pretpostavki i što povoljnijeg poslovnog ambijenta", kako bi naši sunarodnici svoj kapital uložili u matičnu državu i na taj način podstakli njen privredni i ekonomski razvoj. Istakao je da je uprava Glavnog grada posvećena ostvarenju tog cilja otvaranjem novih bizis-zona i pružanjem olakšica za nove biznise i nova radna mjesta.

- Država treba da brine o statusu i potrebama naše dijaspore, o očuvanju njenih kulturnih, jezičkih i nacionalnih identiteta. Kroz efikasnu mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava, treba stvarati uslove za njihovu ponovnu integraciju u naše društvo i kreirati podsticajne uslove za investiranje njihovog novca u zavičaj. Naša dijaspora je moćni ekonomski, kadrovski i lobistički segment našeg društva i kao takva može i treba da pomogne državi u njenom razvoju i napretku ka evro-atlanskim integracijama. Više nego do sada, moramo neposredno raditi na unaprjeđenju saradnje sa našim sunarodnicima i njihovim udruženjima u iseljeništvu i dijaspori, a naročito u oblastima važnim za očuvanje njihovih nacionalnih, kulturnih, jezičkih i vjerskih identiteta i prava. Zbog toga je potrebna stalna i kontinuirana pomoć postojećim udruženjima iseljenika, kulturnim centrima, školama maternjeg jezika, medijima i svim ostalim oblicima organizovanja u dijaspori - zaključio je Suhih.

Portal Analitika