Region

RADOVANOVIĆ: DB stvorila početke organizovanog i narko kriminala u Srbiji

Iza Darka Šarića stoje najmanje dva "krupnija igrača", kazao je u Temi dana na B92 kriminolog Dobrivoje Radovanović.
RADOVANOVIĆ: DB stvorila početke organizovanog i narko kriminala u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Beogradska televizija podsjeća kako su posljednjih nekoliko nedjelja zaplijenjene velike količine kokaina, a u gotovo svakoj akciji uhapšen je bar jedan državljanin Srbije.

- Kada "padne" velika grupa koja se bavi narko-kriminalom, uvijek se pojavi neka druga koja preuzima posao. Zašto tu uglavnom uvek ima Srba? Zato što na ovom prostoru dominiraju Srbi i Albanci - Srbi sa različitim državljanstvima i zato što su veze u Južnoj Americi uglavnom srpske, dolaze od starosjedilaca koji su srpskog porijekla - navodi Radovanović.

On je takođe istakao da posao sa narkoticima ne mogu da organizuju Srbi koji su na Balkanu.

- Šarić nije bio glavni, ispred ili iza njega su stajala makar dvojica koja su bila važnija u tom poslu. Ta priča nije tako zgodna, jer Šariću i dalje traje suđenje, ali jasno je da je to vodio neko ko je mnogo bolje organizovan, neko sa mnogo boljim međunarodnim vezama. Postoji sumnja da se radi o čovjeku koji je dugo godina u SAD, koji je ljekar... Taj posao ne mogu da organizuju Srbi odavde; mogu samo Srbi iz Južne i Sjeverne Amerike. Ovi što rade ovdje su dileri ili prevoznici - precizirao je kriminolog.

Prema Radovanovićevim riječima, Državna bezbjednost srbije je "pionir organizovanog kriminala".

- Mi smo dio sistema narko-kriminala koji transportuje drogu ka Zapadnoj Evropi, a kod nas se zadržava oko 20 odsto droge. Nema u mentalitetu Srba nikakve specijalne sposobnosti - radi se o tome da smo mi prvi počeli, Državna bezbjednost stvorila je početke organizovanog kriminala i narko kriminala, a važni političari su to podržavali, pa se sistem zahuktao. I u neposrednoj prošlosti postojale su političke partije koje su stajale iza narko-klanova, a postojale su i mini balkanske države koje su pomagale narko-kriminal - stav je Radovanovića.

On je za B92 istakao da srpska policija mora da se poveže sa stranim službama kako bi bila efikasnija.

- U posljednje vrijeme imate ulična smaknuća koja se, vjerovatno, dešavaju zbog raspodjele teritorija Srbije, Beograda ili prevlasti između grupa. Čim ima takvih bitaka znači da ima više kriminalnih grupa nego ranije. Da li je policija sposobna? Pa, treba da bude opremljenija, brojnija i sa većim međunarodnim kontaktima. Sva veća otkrića su djelo stranih službi - zaključuje Radovanović.

Izvor: B92

Foto: rs.n1info.com

Portal Analitika