Kultura

Internacionalno takmičenje za mlade gitariste treći put u Tivtu

Treće internacionalno takmičenje za mlade gitariste, koje se odvija u pet starosnih grupa, počeće danas u galeriji Ljetnjikovca Buća u Tivtu.
Internacionalno takmičenje za mlade gitariste treći put u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

O pobjednicima će odlučivati žiri koji čine: Goran Krivokapić, Andrea de Vitis (Italija), Neno Munitić (Hrvatska), Goran Perišić i Danijel Cerović. U istom prostoru od 20 časova biće upriličena svečana dodjela diploma i koncert prvonagrađenih izvođača.

Drugi dan takmičenja koje organizuju Muzički Centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat i Nikšić Guitar Festival pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, posvećen je usavršavanju mladih muzičara. Tako će od 10 časova crnogorski i strani pedagozi voditi majstorske kurseve takođe u Ljetnjikovcu "Buća".

0606andreaDvodnevnu manifestaciju zatvoriće svojim koncertom od 20 časova renomirani italijanski gitarista mlađe generacije, Andra de Vitis. Diplomirao je s najvećim ocjenama na konzervatoriju "Morlacchi" u Peruđi, u klasi Leonarda De Anđelisa. Studije je nastavio na Gitarskoj akademiji "Segovia" u Pordenoneu, sa Paolom Pegorarom i Adrijanom Del Sal. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Oskara Gilja, Karla Markjonea, Artura Talinija, Pavela Štajdla. U proteklih nekoliko godina osvojio je više od 25 nagrada na mnogim međunarodnim takmičenjima, poput Foruma gitare u Beču i Međunarodnog gitarskog takmičenja u Budimpešti, kao i u Garnjanu i Motoli. Takođe, na 18. međunarodnoj konvenciji "Pittaluga" u Alesandriji, dobio je 2013. godine Zlatnu gitaru za gitaristu koji najviše obećava.

Podsjećamo, Festival gitare u Nikšiću i fondacija Anagastum Guitar Society inicijatori su ove manifestacije koja je namijenjena razvoju mladih gitarista u Crnoj Gori. Organizacija postoji već deset godina i za to vrijeme priređeni su događaji značajni za razvoj klasične gitare i umjetničke muzike u Crnoj Gori, kao što je više od 100 koncerata najvažnijih svjetskih gitarista u Nikšiću i širom Crne Gore i takmičenje sa vrijednim fondom nagrada koje se već devet godina uživo prenosi iz studija Atlas televizije. Organizovano je više desetina stručnih seminara, predavanja i prezentacija. Njihove aktivnosti od osnivanja podržavaju, pored ostalih, opštine Nikšić i Tivat, Ministarstvo kulture, centri za kulturu u Nikšiću i Tivtu, Fondacija "Ćano Koprivica", graditelji gitara Andreas Marvi i Slavko Mrdalj i kompanija Savarez iz Francuske.

Portal Analitika