Sci/Tech

Aplikacija "Facebook Lite": Manje postaje više

"Fejsbuk lajt" (Facebook Lite) aplikacija za Android svedena na osnovne funkcije i niske rezolucije, koja bi trebalo da radi dobro i na lošijim mrežama i zastarjelim telefonima, a troši i manje internet saobraćaja.
Aplikacija "Facebook Lite": Manje postaje više
Portal AnalitikaIzvor

Nova Facebook aplikacija pojaviće se prvo na azijskim tržištima, a zatim u pojedinim djelovima Latinske Amerike, Afrike i Evrope. Osmišljena je primarno za zemlje u razvoju, kako bi najveću svjetsku društvenu mrežu približio narednoj milijardi korisnika.

Ne nudi usluge i stavke koje "žderu" podatke preko interneta, poput videa ili Nearby Friends, a slike su u niskoj rezoluciji. Ali, zato je većina drugih stavki dostupna brzo i jeftino.

U lovu na drugu milijardu korisnika, prvo su srezali postojeću aplikaciju za Android, kako bi se Facebook na mobilnim telefonima učitavao brže s manje saobraćaja. Potom su se bacili na novu aplikaciju, namijenjenu siromašnijim zemljama. Istraživanja koja su sproveli pokazala su kako bi takva aplikacija morala da radi na bilo kojem uređaju s Androidom, bez obzira na količinu memorije/RAM-a i procesor, te kako mora da radi na mrežama 2G, koje još koristi četiri milijarde ljudi.

S veličinom ispod megabajta, moguće je brzo i jeftino preuzeti čak i na sporim mrežama 2G. Fotografije se ne učitavaju u punoj rezoluciji automatski, već tek kad to zatražite. Kad želite da objavite fotografiju, aplikacija je pretvara u manju i šalje u pozadinu, kako vas ne bi ometala pri daljem korištenju. Ograničenja se odnose i na oglase, tako da u verziji Lite neće biti zahtjevnijih oglasnih formata. Kao takva, dobro se uklapa u inicijativu Internet.org, koja za cilj ima da dovede internet do pet milijardi ljudi, uz pomoć dronova i boljih tehnologija za kompresiju podataka. Prva verzija isporučena je još u januaru, pored ostalih, korisnicima u Bangladešu, Nepalu i Nigeriji.

Izvor: T portal

Foto: tportal.hr

Portal Analitika