Svijet

Nazaboravne izjave pape Franja: Nema katoličkog boga i ne ponašajte se kao zečevi

U susret današnjoj istorijskoj posjeti pape Franja Sarajevu, portal Klix podsjetio je na neke od neočekivanih i popularnih izjava kojima je katolički poglavar nerijetko bio na naslovnim stranama svjetskih medija .
Nazaboravne izjave pape Franja: Nema katoličkog boga i ne ponašajte se kao zečevi
Portal AnalitikaIzvor

Iako je na poziciji Svetog oca nešto duže od dvije godine, papa Franjo ili Hoze Mario Bergoljo već je zaslužio epitet najcitiranijeg pape u istoriji. Jednu od najneočekivanijih izjava dao je nedavno kada se vraćao iz posjete Filipinima. Njegova rečenica bila je odgovor na pitanje o porodicama koje imaju više djece nego što mogu finansijski da ih izdržavaju.

- Neki ljudi misle, izvinjavam se na izrazu, da bi kao dobri katolici morali da se ponašaju kao zečevi. Ne! Roditelji moraju da budu odgovorni i to je potpuno jasno - rekao je papa Franjo.

U novembru 2014. godine osvrnuo se na širenje birokratskog aparata unutar Evropske unije, a njegove riječi, sa aluzijom na starije žene za šalterima, izazvale su oprečne reakcije.

- Danas vidimo uobičajeno mišljenje kako Evropa stari i kako sad, kao stara baka, više nije plodna i okretna - kazao je papa, koji se nakon toga dotakao i problema migranata iz sjeverne Afrike rekavši kako Evropa "ne smije da dopusti da Sredozemno more postane veliko groblje".

Nakon napada na novinare magazina "Šarli Ebdo", uslijedile su debate o pitanju slobode izražavanja. Papa je stav iznio na svoj, originalan način.

- Istina je da ne smijete da reagujete nasilno na uvredu. Ali, ako meni neko opsuje majku, on mora da očekuje udarac i to je sasvim normalno. Ne možete da provocirate, ne možete vrijeđate tuđu vjeru. Ne smijete da vrijeđate vjeru uopšte. U slobodi izražavanja postoje granice - rekao je papa.

Portparol Vatikana kasnije je objasnio da njegove riječi ne smiju da budu shvaćene kao opravdanje za terorističke napade u Parizu početkom 2015. godine.

Potpuno drugačiji papa svojim izjavama je šokirao i mnoge katolike, pogotovo kada je u pitanju homoseksualnost i legalizacija istopolnih brakova. Prilikom povratka iz Brazila, okupljenim novinarima doslovno je dobacio rečenicu koja će definitivno ostati zapisana u istoriji kao prekratnica zvaničnog stava Vatikana ili bar kao najava - pošto je i dalje protivnik legalizacije gej brakova.

- Ako je osoba homoseksualna i ako teži Bogu, a pri tome ima dobrotu, ko sam ja da sudim?

Tokom razgovora sa osnivačem italijanskog lista Republika (La Repubblica), ateistom i novinarom Euđenijom Skalfarijem, papa je kritikovao pogled na Boga koji imaju pojedini katolički krugovi.

- Ja vjerujem u Boga, ali ne u katoličkog boga, jer takav bog ne postoji. Postoji samo Bog, i vjerujem u Isusa, njegovu inkarnaciju - ispričao je papa Franjo dodavši da božija milost neće zaobići ni one koji ne vjeruju u njega.

Evo i drugih poznatijih citata pape Franja:

- Ljudska prava ne narušava samo terorizam. Ljudska prava narušavaju i nepravedni ekonomski sistemi koje prave velike razlike među ljudima.

- Samo malo milosrđa naš svijet može da pretvori u manje nepravedno mjesto.

- Život je putovanje. Kada stanemo, ne mogu da nam se događaju dobre stvari.

- Svi mi imamo dužnost da budemo dobri.

- Moramo da vratimo nadu mladim ljudima, da pomognemo starijima i otvorimo put ka budućnosti. Moramo biti siromašni među siromašnima i moramo izgnane da uključimo u društvo.

Izvor: Klix

Foto: unamericanaaroma.com

Portal Analitika