Svijet

Učiteljica pustila djeci u školi film "50 nijansi sive"

Učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Hradecu Kralove na istoku Češke u želji da časovi engleskog jezika budu zanimljiviji pustila je djeci film "50 nijansi sive" i momentalno dobila otkaz.
Učiteljica pustila djeci u školi film "50 nijansi sive"
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Đaci završnog, devetog razreda osnovne škole u okviru nastave gledali su odabrane inserte tog svjtskog blokbastera u originalu, ali direktor škole nije pokazao razumijanje za usavršavanje jezika gledanjem erotskih scena i nastavnicu je otpustio, iako je film u bioskopima dozvoljen i maloljtnicima starijim od 15 godina.

- Direktor je rješavao tu stvar i došao do zaključka da takve ilustracije nemaju nikako mjesta u nastavi i kvalifikovao je postupanje učiteljice kao grubo kršenje radnih obaveza - kazala je za današnji "Pravo" portparolka gradskih vlasti, Magdalena Vlčkova.

Ako je suditi po anketi u susjednoj Poljskoj, većina učenika završnih razreda osnovnih škola i đaci srednjih već su knjigu pročitali, a u regionu zabranu za taj film sve do punoljetstva ima samo Slovačka.

Poljski đaci srednjih škola i gimnazija u nacionalnoj anketi koju organizuje mjesečnik Biblioteka u školi odabrali su za najinteresantniju knjigu posljednjih godina upravo "50 nijansi siva" E. L. Džejmsa, odnosno britanske književnice Erike Leonard.

U anketi u kojoj je 450.000 đaka širom Poljske predlagalo naslove tri najinteresantnije knjige, čak 13.500 na prvo mjesto stavilo je ljubavne sado-mazo igrice američke studentkinje i bogatog tajkuna.

Prvenstvo na listi za taj roman kome kritika uglavnom osporava umjetničke vrijednosti a neki je ironično nazivaju soft pornografijom za mame, zbog širokog ženskog čitalačkog kruga donijelo je glavobolje organizatorima ankete zato što su u tim anketama preporučili da se literarni ukus đaka uzme u obzir kada se nabavljaju knjige za biblioteke.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika