Kultura

Mario Vargas Ljosa otvara, Al di Meola zatvara XXIX Grad teatar

Tri premijerne koprodukcije, Lajko Feliks i Al di Meola, slikari sa dalekih meridijana, Vedrana Rudan, Rambo Amadeus, Arsen Dedić neki su od gostiju ovogodišnjeg XXIX Grad teatra. No, ispred svih njih je nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji će ujedno otvoriti ovu manifestaciju 20. juna.
Mario Vargas Ljosa otvara, Al di Meola zatvara XXIX Grad teatar
Portal AnalitikaIzvor

Festivalski moto su riječi Šekspira "Ko je ovdje toliki varvarin da ne želi biti Rimljanin?" iz "Julija Cezara". Ta drama je jedna od tri festivalske koprodukcije koje će imati premijeru na ovogodišnjem Grad teatru (13. jul), a režiraće je Kokan Mladenović. Pubiku očekuju još premijere "Srodne duše" u režiji Dina Mustafića nastale po motivima Aristofanovih djela "Ptice" i "Žabe" (24. jul) i "Aveti" Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova (6. avgust).

- U odabiru dramskog programa, koprodukcija kao i gostujućih predstava, imperativ nam je bio kvalitet. Smatramo da smo napravili odabir koji priliči najboljima i da nas čeka lijepo i uzbudljivo pozorišno ljeto u Budvi. Kada govorimo o koprodukcijama, ove godine ih imamo tri, koje su prema tekstovima velikana pisane riječi: Aristofana, Šekspira i Ibzena, a u repriznom programu dvije, Čehova i Andrića. Slijedeći ovakvu orjentaciju, i u gostujućem programu se nalaze ljudi čije su riječi prežijevle sva iskušenja raznih vremena, poput Sofoklea, Džordža Orvela, Dušana Kovačevića, Aca Popovića. Drugi princip kojim smo se vodili prilikom selekcije, bio je zastupljenost predstava sa prostora bivših jugoslovenskih republika, sa željom da poradimo na učvršćivanju pokidanih veza - naveli su urednici dramskog programa 29. Grad teatra, mr Blažo Radoman i Boris Mišković.

Na čelu muzičkog segmenta ove godine je ponovo Milena Lubarda-Marojević, koja je - u susret narednom, jubilarnom budvanskom festivalu, za ovu godinu izdvojila programe "koji žanrovski stoje na granici između klasičnog i modernog, između umjetničke i popularne muzike".

- Biće to pet nastupa na otvorenom, na kojima će se publika Grada teatra, pored ostalog,  ponovo sresti sa nekima od svojih omiljenih autora i izvođača - dodala je ona.

Prvi u nizu koncerata prirediće sada već česti gosti, Orkestar Ratne mornarice Grčke (28. jun). U julu će nastupiti kvartet čuvenog mađarskog violiniste Lajka Feliksa (12. jul) i (generacijski) nesvakidašnja kombinacija glasa Bisere Veletanlić i benda Vasila Hadžimanova, koji će izvoditi numere od nostalgičnih zvukova 70-tih godina do savremenih improvizacija i džeza novog vremena (23. jul). Avgust će otvoriti izuzetan gitaristički duo - Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, "spoj muzičara jakih individualnih energija i virtuozne tehnike" (5. avgust), a zatvoriti muzički segment - i 29. Grad teatar - jedno od najpoznatijih imena savremene muzike američki gitarista italijanskog porijekla, Al di Meola sa svojim triom (11. avgust).

0506gtPred budvanskom likovnom publikom ovog ljeta će biti predstavljeni japanski skulptor Kazumase Mizokamija, beogradski ikonopisac Aleksandar Rafajlović, kanadska umjetnica Džo En Lanevil, novosadska vajarka Željka Momirov, nikšićki vajar Sreten Milatović i bjelopoljski slikar Milutin Obradović.

Selektor ovog segmenta i v.d. umjetničkog direktora Grad teatra, Merin Smailagić, pozvao je posjetioce, amaterske i profesionalne fotografe, da učestvuju u projektu "Blenda f29" i pošalju svoje fotografije za ovu izožbu, čija je odrednica "Ovako ja vidim Festival".

- Radovi nastaju kroz različite slikarske, grafičke, vajarske tehnike i materijale, različite umjetničke medije, a putem ovih vještih sredstava komunikacije sa okolinom, stvaraoci daju osvrt, kritiku, prikaz stanja ili pak donose otisak vlastitog internog bivanja - naveo je Smailagić.

- Književni program - Trg pjesnika - ponovo će okupiti interesantna imena iz književnosti, teorije književnosti i istorije umjetnosti, čija su djela, između ostalih, obilježila književnu produkciju prethodne godine u regionu. Ujedno, u želji da ispitamo granice jezika i ukažemo da dobri stihovi mogu biti dio i drugih umjetničkih formi, ove godine smo pozvali i autore čiji izvorni domen stvaranja nije književnost, ali koji vještim baratanjem jezikom prevazilaze okvire tekstopisanja zalazeći u sfere pisanja poezije - zapisala je urednica ovog segmenta Svetlana Ivanović.

Tako će fotografkinja Maja Đurić-Đorđević široj javnosti predstaviti monografiju "Istorija fotografije u Crnoj Gori od 1840. do 1940. godine" koja je nastala iz njene doktorske disertacije. Slovenački roman godine i najbolja strana knjiga objavljena u Francuskoj u 2014, "Te noći sam je vidio" promovisaće lično njen autor, jedan od reginalno najpoznatijih pisaca, Drago Jančar. Nakon koncerta Kraljevskom pozorištu na Cetinju, Rambo Amadeus će, sasvim sigurno, "osvojiti" još jedan za njega nesvakidašnji prostor, performansom "Veče glomazne poezije" na Trgu pjesnika. Gosti će takođe biti teoretičar, kritičarka i profesorka književnosti dr Jasmina Ahmetagić i profesorka književnosti, prevodičkinja i pjesnikinja, Ana Ristović. Enolog i romanopisac dr Svetozar Savić podsjetiće nas na svoj drugi roman, "Vajar", Miroslav Jovanović Timotijev na svoju zbirku poezije "Šaptač u groblju", dok će neobičan postupak pisanja romana "u četiri ruke" opisati autori srpskog bestselera "Kainov ožiljak", Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković. Na kraju - stvaraoci čije je ime odavno poznato. Arsen Dedić će na Trgu pjesnika recitovati svoje stihove iz mnogobrojnih zbirki poezije, dok će Vedrana Rudan, koja već dvadesetak godina u različitim formama teksta neupitno podsjeća da bilo kakvo ljudsko djelovanje može ili bi trebalo da bude uslovljeno samo jednostavnim razlikovanjem da, u etičkom smislu, drugome, uprkos bilo kojoj ideji ili ideologiji, ne želiš ili ne činiš ono što ne želiš ili ne činiš sebi, na publiku prenijeti svoje viđenje sloboda govora kao "stvari ličnog izbora".

Portal Analitika