Kultura

Premijera "Bajke o ribaru i ribici": Predstava satkana od glumačke strasti

"Bajka o ribaru i ribici" koju je po pjesmi Aleksandra Puškina režirao Evgenij Ibragimov, četvrta je premijera Gradskog pozorišta biće večeras premijerno igrana na sceni DODEST podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova.
Premijera "Bajke o ribaru i ribici": Predstava satkana od glumačke strasti
Portal AnalitikaIzvor

- Njene prve reprize biće 6. i 7. juna na istoj sceni od 12 časova. Ovom predstavom ujedno nezvanično završavamo sezonu 2014/15 - najavila je direktorica podgoričkog teatra Ivana Mrvaljević novu produkciju sa Lutkarske scene za djecu, nastalu uz podršku Ministarstva kulture kroz Konkurs za sufinansiranje programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2015. godini.

- Predstava u režiji Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava je namijenjena djeci od šest godina naviše i nosi edukativnu poruku. Ova verzija Puškinove pjesme ispričana je savremenim pozorišnim jezikom, u kome muzika i svjetlo imaju značajnu ulogu. Vjerujemo da će biti zanimljiva i našoj i publici u okruženju, jer je urađena na, da tako kažemo, podgorički, crnogorski način onako kako je to vidio i uobličio Ibragimov - dodala je Mrvaljević.

Reditelj ističe kako se na predstavi radi sve do same premijere.

- Nisam još završio taj proces. Postoje neki djelovi na kojima smo mnogo radili, ali mi je drago što smo u tome svi zajedno učestvovali. Večeras će sve biti jasno - kazao je Ibragimov.

0506gradsko1Za Davora Dragojevića, koji u ovo postavci ima i ulogu i asistent je reditelju, rad na ovoj predstavi je bio uživanje iz više razloga.

- Ovo je odlična ekipa glumaca, nekih malo starijih i nekih malo mlađih, koji su sa strašću napravili ovu predstavu. I sa njom želimo da budemo najbolji, što će publika potvrditi svojim aplauzima - istakao je glumac koji već više od tri decenije radi predstave za najmlađu publiku.

Branka Femić-Šćekić smatra da je sreća raditi sa rediteljem poput Ibragimova.

- On ima visoke zahtjeve, pa mogu da napredujem u svom radu. Uz to, imam odlične kolege sa kojima mogu ponovo da sarađujem, da igram - konkretno ove sezone - nove predstave na čak tri različite scene Gradskog pozorišta: Lutkarskoj, Dječijoj i Večernjoj.

Ona je takođe izrazila nadu da će od naredne sezone početi izgradnja zgrade na koju ovaj teatar i njegovi zaposleni čekaju decenijama.

Pavle Ilić je kazao kako je od početka bezrezervno vjerovao Ibragimovu, kao rijetko kojem reditelju do sada.

- Zadovoljan sam svojim radom. Trudio sam se da ispunim ono što se od mene traži. Mislim da će za sve nas ova predstava biti vrlo važno iskustvo.

Ispunjena su očekivanja i Dijane Dragojević, koja se već 20 godina posvetila upravo lutkarskim predstavama, zatim Katarini Krek koja je već nakon master-klasa Ibragimova s nestrpljenjem očekivala početak rada na predstvi, kao i Jelene Simić i Smiljane Martinović - rijetkih glumica sa cetinjskog FDU koje su imale priliku da se tokom studiranja oprobaju u izazovima lutkarstva i animacije lutaka.

- Lutkarstvo doživljava ekspanziju u svijetu. Najviše napreduje od svih scenskih izraza, kako u teatru za odrasle, tako i u onom za djecu, koja upravo od lutkarskih predstava počinju da se upoznaju sa pozorištem - zaključila je Mrvaljević i pozvala ne samo djecu, već njihove roditelje i drugu "odraslu" publiku da od večeras pogledaju novu produkciju Gradskog teatra.

Uz Ibragimova, autorski tim još čine scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka Ljudmila Genze Konstantinova, kompozitor Nikolaj Jakimov, dizajner svjetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić i koreografkinja Slavka Nelević.

U predstavi igraju: Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

K.J.

Portal Analitika