Društvo

GA: Potrebna decentralizacija i departizacije cjelokupnog obrazovnog sistema

Zakonska rješenja po kojima direktore škola imenuje i razrješava ministar, zaobilazeći školske odbore, neophodno je promijeniti, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).
GA: Potrebna decentralizacija i departizacije cjelokupnog obrazovnog sistema
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

GA, kako je saopštio koordinator programa Edin Koljenović, dugi niz godina ukazivala je na potrebu decentralizacije uprave, departizacije školstva u Crnoj Gori i cjelokupnog obrazovnog sistema.

On je saopštio da su dosadašnja iskustva jasno ukazala na nasušnu potrebu izmjena postojećih rješenja koja se tiču načina biranja i razrješavanja direktora javnih obrazovnih ustanova.

„Koji karakteriše izuzetan stepen centralizacije u procesu odlučivanja, kao i obezbjeđivanja principa besplatnog obrazovanja, kroz aktivnosti na omogućavanju nabavke udžbenika za sve učenike osnovnih škola po prihvatljivijim uslovima“, naveo je Koljenović.

Prema njegovim riječima, u prethodnom periodu, zajedno sa partnerskim organizacijama, GA je ukazivala na to da način biranja direktora obrazovnih ustanova nije u skladu s procesima transparentnosti, depolitizacije kao i potrebom uključenosti svih zaintersovanih grupa.

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju osnivač, a to je, dodao je, u najvećem broju slučajeva Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo prosvjete i nauke, bira i razrješava direktora obrazovne ustanove.

„Na ovaj način u praksi se marginalizuje značaj školskih odbora, lokalne zajednice i nastavnog kadra, u postupku izbora i razrješenja direktora, dok se njihova funkcija na kraju svodi na puko raspisivanje konkursa“, ocijenio je Koljenović.

U prilog toj tvrdnji, dodao je, ide i odnos broja članova školskog odbora, bez obzira na preovladavajući stav da predstavnici zaposlenih, socijalnih partnera, roditelja, učenika i lokalne samouprave treba da imaju većinu u tom odboru.

„U postojećoj strukturi školskih odbora većinu imaju predstavnici osnivača, odnosno Vlade pa je na taj način u procedurama koji se tiču izbora i vođenja obrazovnih ustanova ostavljen ogroman prostor za politizaciju, i druge vrste pritisaka“, saopštio je Koljenović.

U GA smatraju neophodnim da se izvrše izmjene zakonskih rješenja po kojima direktore škola imenuje i razrešava ministar, zaobilazeći školske odbore.

„Kao i da se promijeni postojeći odnos predstavnika ministarstva u školskom odboru, a poveća broj članova zaposlenih, lokalne samouprave, predstavnika roditelja i đaka u školskom odboru, te amandmane koje su predložili poslanici Demokratskog fronta a koji su u tom duhu apsolutno podržavamo“, naveo je Koljenović.

Postojeća politika, dodao je, negativno utiče na podizanje transparentnosti procesa odlučivanja u obrazovanju, kvalitet nastave i selekciju kadrova a otvara i veliki prostor za eventualnu pravnu nesigurnost kandidata i mogućnost politizacije i pristrasnosti u postupku izbora direktora.

„Vrhunac ovog problema ogleda se u činjenici da je u ovako zarobljenom školstvu izbor direktora škola u Crnoj Gori najčešće predmet međupartijskih dogovora te raznih tajnih sporazuma kojima se koalicioni partneri dogovaraju oko raspodjele direktorskih mjesta“, rekao je Koljenović.

U svjetlu predstojećeg izjašnjavanja poslanika u Skupštini Crne Gore, GA je, kako su saopštili, svjesna partijskih interesa i da će se pri glasanju o ovom predlogu prvenstveno voditi time. „Što potvrđuje da Zakon na matičnom odboru njije podržao poslanik kome je upravo ova stvar zapisana u Programu stranke“.

„Bitno je u ovoj fazi da ostane zapisano da je neko predlagao i podržavao depolitizaciju i decentralizaciju školstva, a sa daljim sazrijevanjem društva u cjelini, ova promjena je neizbježna, imajući u vidu da ni jedna zemlja regiona nema ovako rigidno rješenje, a da je u Evropi svega par sličnih primjera“, zaključio je Koljenović.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika