Društvo

EXPO 2015: Crna Gora opravdala moto male zemlje velikih mogućnosti

Nakon prvog mjeseca crnogorskog predstavljanja na svjetskoj izložbi Expo Milano 2015, rezultati su, uprkos nešto sporijem početku, prevazišli očekivano. Svjetsku izložbu EXPO posjetilo je čak 2,7 miliona ljudi a prodato je 15 miliona ulaznica. Crnogorski paviljon je prepoznat kao jedan od najinteresantnijih među manjim paviljonima, sa prosjekom od preko 1000 posjetilaca na dan. Posjetioci su iskazali veliko interesovanje kako za koncept paviljona tako i generalno za Crnu Goru.
EXPO 2015: Crna Gora opravdala moto male zemlje velikih mogućnosti
Portal AnalitikaIzvor

Posebno interesantan dan za posjetioce paviljona bio je 21. maj kada je, obilježavanjem Nacionalnog dana na EXPO-u proslavljen Dan nezavisnosti.

U maju se na Expo Milano 2015 predstavila i Nacionalna turistička organizacije Crne Gore, koja je u zajedničkom prostoru Biomediteranskog klastera prezentovala turističku ponudu Crne Gore i njene najvažnije razvojne pravce, uz organizaciju cooking show-a na kojem se uživalo u crnogorskim specijalitetima uz muzičku pratnju ženske klape “Alata”.

Iako je posjeta paviljonu bila rekordna u toku ova dva dana, bilježi se porast broja posjetilaca, o čemu svjedoči i činjenica da ih je zaključno sa  31.05. bilo oko 20.000.

expo2Ono što privlači najveću pažnju posjetilaca pri ulasku u paviljon jecentralno postavljeno ogledalo koje, simbolišući Crno jezero, reflektuje instalaciju izrađenu od stotine metara vune kojom su definisane konture jedne od naših najljepših planina – Durmitora. Poslije prvih impresija i dobijenih informacija, posjetioci imaju priliku da predahnu na gumnu, uz snimke crnogorskih pejzaža i tradicionalne muzičke motive specijalno komponovane za ovu priliku, ili da se bliže upoznaju sa našim predjelima i kulinarskim specijaltetima predstavljenim putem interaktivnih ekrana.

Gosti pokazuju interesovanje za turističku i kulturnu ponudukako sjevera tako i primorja, a posebno pozitivne reakcije na obilje crnogorskih različitosti spojenih u vanredno lijepu cjelinu na relativno malom geografskom podneblju.

Junski program predstavljanja Crne Gore na Expo 2015 predviđa brojne aktivnosti,u cilju dalje promocije Crne Gore i privlačenja većeg broja posjetilaca. Tako će u periodu od 9. do 12. juna TO Budva prezentovati svoju turističku ponudu, u okviru koje će se, zajedno sa Paviljonom Republike Srbije, održati promocija svjetski prepoznatih muzičkih festivala EXIT i Sea Dance. 

 

 

Portal Analitika