Društvo

Pripreme za potpisivanje Dunavske deklaracije

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore prisustvovali su sastanku Stalne radne grupe Međunarodne komisije o zaštiti Dunava koji je održan u Zagrebu. Na sastanku je učestvovalo 15 šefova i predstavnika delegacija zemalja članica Dunavske komisije- ICPDR, a ispred Crne Gore učestvovali su generalni direktor Direktorata za vodoprivredu MPRR Velizar Vojinović i savjetnica za investicije u MPRR Rahela Pupović.
Pripreme za potpisivanje Dunavske deklaracije
Portal AnalitikaIzvor

Na skupu su razmatrana pitanja organizacije ICPDR Ministarskog sastanka u Beču u februaru 2016. godine, prilikom kojeg će biti potpisana Dunavska deklaracija. Takođe, na sastanku su razmatrana finansijska i administrativna pitanja vezana za samu komisiju i predstavljene aktivnosti na projektima ekspertskih grupa.

Takođe, tekuću godinu obilježavaju pripreme i donošenje najvažnijih dokumenta za očuvanje rijeke Dunav u duhu ispunjenja regulativa EU za drugi planski ciklus 2016-2021. i to 2. Plana upravljanja slivom rijeke Dunav i Plana upravljanja rizicima od poplava.

U okviru bilateralnih sastanaka, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja razgovarali su sa Ivanom Zavadskyem, sekretarom komisije. U okviru ovog sastanka razmotrene su mogućnosti dalje saradnje ove dvije institucije u vidu stručnog kadra koji će biti stipendista ICPDR-a u njihovom sjedištu u Beču. Takođe, dogovoreno je i organizovanje edukativnih i ekspertskih radionica od strane ICPDR-a u jesen i proljeće 2016.godine u oblasti zaštite od poplava i GIS u vodoprivredi. G-din Zavadsky je najavio zvaničnu posjetu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

0506slika222

U okviru sastanka sa Draženom Kurečićem, pomoćnikom ministra za vodoprivredu i Ivicom Plišić, generalnim direktorom Hrvatskih voda, dogovoreno je organizovanje sastanka državnih komisija Hrvatske i Crne Gore, po osnovu vodoprivrednih odnosa ove dvije zemlje do kraja jula 2015. Godine u Crnoj Gori. Takođe, iskazane su namjere za održavanje bilateralnog sastanka sa delegacijom Srbije do kraja juna ove godine u Beogradu.

Saradnja u okviru Dunavske konvencije jasno pokazuje da je uprkos razlikama između država moguće ostvariti jako dobru saradnju kada postoji dobra volja i jasna vizija zajedničkih ciljeva.

Portal Analitika