Politika

Leković: Stanovi u barskim zgradama solidarnosti se preprodaju strancima

Posljednjih godina u gradu pod Rumijom niču velelepne zgrade, sve ljepša od ljepše. Lijepa slika, grad se širi i razvija pritom zadovoljavajući potrebu građana za stanovanjem kao elementarnim ljudskim pravom svakog čovjeka. Međutim, da nije sve baš onako kako izgleda dobija potvrdu i u ovom slučaju. Primjer za to su zgrade solidarnosti, odnosno socijalni stanovi izgrađeni u Makedonskom naselju, koji su danas sve samo ne socijalni, ocijenio je Momčilo Leković, član Glavnog odbora Demkratske Crne Gore.
Leković: Stanovi u barskim zgradama solidarnosti se preprodaju strancima
Portal AnalitikaIzvor

"Na papiru postojala je sjajna ideja, putem koje bi mnogi oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje a koji su zaposleni u barskim javnim preduzećima, ustanovama i institucijama kao i penzioneri i socijalni slučajevi riješili svoje stambeno pitanje i konačno se "oslobodili okova" podstanarskog života konkurisanjem i dobijanjem stana po povoljnijim uslovima od onih koje diktira tržište. Ali kao što je to običaj u našoj zemlji, i ova ideja ostala je samo ideja na papiru. Namještenim rang listama, malverzacijama i drugim nezakonitim radnjama stanovi su otišli u ruke onih kojima je podstanarski život stran i to do te mjere da su mnogi odmah izvršili preprodaju dobijenih stanova obezbjeđujući tako sebi značajnu finansijsku dobit, s obzirom na cijenu kvadrata prilikom prodaje koja se kretala od 1.200 do 1.500 eura i koja je znatno veća od 780 eura po kvadratu po kojoj se stan dobijao. Tako da danas imamo situaciju da u socijalnim stanovima i stanovima namijenjenim ljudima bez riješenog stambenog pitanja žive brojni strani državljani koji su  legalno kupili iste ali koji su sve samo ne socijalno ugroženo stanovništvo", ističe Leković u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Kako dodaje, mali broj građana Bara, koji je uprkos pritiscima uspio da konkuriše i dobije neki od stanova u pomenutim zgradama,  trpi ogromne pritiske zbog visoke kamatne stope i velike rate koja dovodi do toga da prodaja i vraćanje podstanarskom životu predstavljaju jedino rješenje.

"Trenutno je u zgradama solidarnosti veliki broj stanova prazan, pa umjesto da u njima žive oni kojima je to prijeka potreba i koji po svim kriterijumima imaju pravo na njih, oni su ipak prazni čekajući svoje bogate kupce. Očigledno da je nekome to bio  cilj i da je ovo bila unaprijed osmišljena i kordinirana akcija kako bi se za pojedine interesne grupacije obezbjedila značajna finansijska dobit, upakovana u priču solidarnosti i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. U prilog tome ide i činjenica da se nije predvidio zakonski okvir po kojem se stanovi ne bi mogli prodavati u periodu od pet godina od dana useljenja i koji bi spriječio malverzacije. Još jednom je građanin brutalno iskorišćen i prepušten sam sebi. Pritom je surovo obesmišljena ideja socijalne ravnoteže i pomoći ugroženom stanovništvu za koju se Demokrate snažno zalažu. Takođe, apelujemo da se ispitaju svi ugovori  između Opštine Bar i CFSSI (Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju) koji su rukovodili čitavim projektom, kako bi se utvrdile sve moguće nezakonitosti i neregularnosti kako prilikom dobijanja zemljišta za izgradnju, izgradnje i konačno i same raspodjele stanova. Smatramo da je vrijeme  da se konačno stane na put brutalnom iskoršćavanju socijalno ugroženog stanovništva jer je očigledno da je i u ovom slučaju jedna lijepa socijalna priča iskorišćena i pretočena u biznis vijeka u gradu pod Rumijom", naveo je Leković.

Portal Analitika