Abiznis

Isplata penzija stečajcima od 20. juna

Isplata starosnih penzija, koje su stečajcima priznate na osnovu dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), počeće 20. juna.
Isplata penzija stečajcima od 20. juna
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Fonda PIO Dušan Perović kazao je da će isplata penzija po rješenjima o priznavanju prava na starosnu penziju donijetim u skladu sa odredbama ovog zakona, početi sa prvom sljedećom isplatom penzija.

„Ističemo da će svaki osiguranik koji ispunjava uslove, shodno ovoj zakonskoj normi, ostvariti to pravo od momenta podnošenja zahtjeva, odnosno prestanka radnog odnosa“, rekao je Perović Pobjedi.

On je kazao da su stručne službe Fonda, po ovom osnovu, do četvrtka primile 965 zahtjeva.

„Do sada podnešeni zahtjevi odnose se na osiguranike kojima je radni odnos prestao usljed stečaja u oko 200 privrednih subjekata“, naveo je Perović.

On je objasnio da se Fond nakon donošenja dopuna Zakona o PIO i prije njegovog stupanja na snagu, ozbiljno pripremio radi kvalitetne primjene novih zakonskih rješenja.

Tim rješenjima, kako je podsjetio, propisano je da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 25 za žene.

„Stručna služba Fonda dala je instrukcije svim područnim jedinicama da se zahtjevi osiguranika primaju, kako bi se obezbijedila potpuna dokumentacija neophodna za kvalitetno i zakonito rješavanje po njihovim zahtjevima“, rekao je Perović.

On je dodao da je Fond preduzeo niz aktivnosti da od nadležnih institucija obezbijedi podatke o vlasničkoj strukturi i datumu otvaranja stečaja za preduzeća iz kojih su bivši zaposleni podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, kako bi podnosiocima zahtjeva omogućilo što efikasnije ostvarivanje tog prava.

„Kako se pravo na penziju po ovom zakonskom rješenju može ostvariti do 1. jula, Fond će nastaviti sa ovim aktivnostima i za buduće podnosioce zahtjeva, a sve u cilju zakonitog i efikasnog ostvarivanja prava na penziju osiguranika“, kazao je Perović.

On je dodao da je Fond po svim do sada podnijetim zahtjevima pokrenuo postupak izrade nacrta rješenja.

„Postupak donošenja rješenja za ostvarivanje prava na penziju je u toku“, naveo je Perović.

Portal Analitika