Svijet

Obama protiv popuštanja sankcija Rusiji

Predsjednik SAD Barak Obama planira da ovog vikenda pozove evropske lidere da ne popuste sankcije protiv Rusije, koju optužuje za flagrantno kršenje sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini.
Obama protiv popuštanja sankcija Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Već drugu godinu uzastopno, ruski potezi u vezi sa Ukrajinom bacaju sjenku na samit Grupe 7 koji okuplja lidere industrijski vodećih zemalja svijeta, ovog puta dvodnevnog, u Njemačkoj od nedjelje. Prije godinu dana ti lideri su izbacili predsjednika Vladimira Putina iz svoje grupe u znak protesta zbog krize u Ukrajini gdje je do sada poginulo više od 6.400 ljudi.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da su zabrinuti zbog iznenadnog izbijanja nasilja u istočnoj Ukrajini ove nedjelje, uprkos ekonomskim sankcijama protiv Moskve i uprkos sporazumu o prekidu vatre, potpisanom prije četiri mjeseca u Bjelorusiji.

"Jasno, računica predsjednika Putina nije se promjenila. I dalje vidimo vrlo zabrinjavajuću rusku agresiju u istočnoj Ukrajini", rekao je zamjenik savetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Ben Rouds novinarima.

On tvrdi da je nastavljanje sankcija pravi put, jer one Rusiju odvraćaju od agresivnije akcije, i potrebno je više vremena da sankcije prorade.

Evropski lideri moraju odlučiti ovog ljeta da li da prošire svoje sankcije, a zvaničnici Bijele kuće kažu da će ih je Obama podstaći na taj korak. Ali, osim ako ne bude znatne eskalacije krize, SAD i Evropska unija izgleda da imaju malo želje za oštrije kazne protiv Rusije.

Na sastanku G-7 u zamku Elmau, u Bavarskoj, Obami će se pridružiti lideri Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana. Premijeri Kanade i Japana planiraju da posjete Ukrajinu na putu za Njemačku.

(Beta)

Portal Analitika