Društvo

DAN: I Nikšićanin Elvin Balić ratuje za Islamsku državu

Među crnogorskim državljanima koji su učestvovali u sukobima u ratom zahvaćenom području u Siriji je i Nikšićanin Elvin Ebu Tarik Balić, piše Dan. On je na svom Facebook profilu napisao da trenutno živi u Siriji, a postavio je i fotografije sa ratišta. Na fotografijama se vidi i njegov maloljetni sin, uzrasta između četiri i šest godina, kako pozira sa pištoljima i puškama. Nije poznato da li se Balić i dalje nalazi u Siriji, ili je u međuvremenu promijenio mjesto boravka.
DAN: I Nikšićanin Elvin Balić ratuje za Islamsku državu
Portal AnalitikaIzvor

Uprava policije ne raspolaže podacima gdje se on sada nalazi. Među Facebook prijateljima su mu i braća Canović iz Rožaja i još neki crnogorski državljani koji su postavili fotografije sa ratišta u Siriji.

Facebook profil Elvina Balića je aktivan nekoliko posljednjih godina, a na njemu dominiraju fotografije sa ratišta u Siriji. On je svakodnevno na toj društvenoj mreži postavljao komentare o ratu u Siriji, koje su njegovi prijatelji podržavali. Profil je juče popodne, oko 14 časova, ugašen. Istovremeno su ugašeni i profili nekih njegovih prijatelja koji podržavaju rat u Siriji. Ovo ukazuje na sumnju da su svi povezani i da su izbrisali profile na društvenoj mreži.

"Balić je izvjesno vrijeme proveo na ratištu u Siriji, a sa radikalnim islamistima povezao se u Sarajevu, odakle su zajedno otišli na ratište. U Sarajevu postoji centar za regrutaciju stranih plaćenika, Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH. U tom centru se okupljaju pripadnici muslimanske vjeroispovijesti, koji odlaze u rat u Siriju, a među njima je i značajan broj crnogorskih državljana", kaže sagovornik Dana iz MUP-a.

Policija sumnja da iza regrutacije stranih plaćenika stoji S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gdje je jedno vrijeme živio.

"Osim Balića, među stranim plaćenicima su i pojedini crnogorski državljani, mahom iz Rožaja, Plava, Bara i Ulcinja. Neki od njih provedu po par mjeseci na ratištu, a potom se vrate nazad. Policija prati sve te osobe i bilježi njihove kontakte, kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju", ističe sagovornik Dana.

Među prijateljima Elvina Balića je i Baranin Damir Slaković, koji je tvrdio da se priključio ISIL-u u području između Sirije i Iraka. On je nedavno preko svog Facebook profila uputio prijetnje građanima Bara, navodeći da će "Islamska država ISIL doći i da neće imati milosti”.

Policija i ANB su registrovali više osoba za koje se sumnja da ratuju u Siriji, ali do danas nijesu zvanično saopštili njihova imena.

Sredinom marta su u Skupštini usvojene izmjene Krivičnog zakonika, kojima se sankcioniše učešće na stranim ratištima.

"Lice koje protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuje, regrutuje, priprema, organizuje, rukovodi, prevozi ili organizuje prevoz ili obučava pojedinca ili grupu ljudi u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama kazniće se zatvorom od dvije do deset godina. Ko otputuje radi pridruživanja ili učestvovanja, pridruži se ili učestvuje u stranoj oružanoj formaciji koja djeluje izvan Crne Gore, pojedinačno ili u organizovanim grupama, kazniće se od šest mjeseci do pet godina zatvora", navodi se u zakonu.

Portal Analitika