Društvo

Neargumentovana promjena statusa Fakulteta primijenjene fizioterapije

Ako Univerzitet Crne Gore (UCG) smatra da su studije fizioterapije potrebne Crnoj Gori, ne znamo čemu onda predlažu promjenu statusa Fakulteta primijenjene fizioterapije. Prosto je nevjerovatno da je Fakultet primijenjene fizioterapije bila jedina jedinica koja je imala velike nedostatke i koja je dobila uslovno mišljenje ugledne komisije za reakreditaciju, poručuju iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.
Neargumentovana promjena statusa Fakulteta primijenjene fizioterapije
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, Savjet za visoko obrazovanje kaže da se odobrava izdavanje Sertifikata o reakreditaciji Univerziteta Crne Gore i njegovih studijskih programa za period od pet godina, počev od studijske 2012/2013 godine do kraja studijske 2016/2017 godine, i to za sve fakultete UCG-a, kao i za Fakultet primijenjene fizioterapije, i to za osnovne studije (180 ECTS), specijalističke studije (60 ECTS), čak i za diferencijalne osnovne studije (60 ECTS).

"Ova odluka je bila objavljena na veb adresama Savjeta za visoko obrazovanje i Univerziteta Crne Gore, u skladu sa članom 15 stav 2 Zakona o visokom obrazovanju. Ako bi se ostvarilo spajanje Fakulteta primijenjene fizioterapije i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Fakultet za fizičku kulturu i rehabilitaciju, pitamo se koje bi se stručne kvalifikacije na tom Fakultetu sticale, kakva diploma, na koji način i kako bi se utvrdila razlika između već postojećih stručnih kvalifikacija fizioterapeuta i eventualno te neke nove? Mnoga se pitanja otvaraju povodom toga", tvrde iz Udruženja.

Kako dodaju, studije fizioterapije bi jedino dobile na kvalitetu podizanjem na akademski nivo, a bile bi degradirane pretvaranjem u studijski program na Fakultetu za fizičku kulturu i rehabilitaciju.

"Time ne želimo da potcijenimo Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, već smatramo da je pripajanje Fakulteta primijenjene fizioterapije navedenom Fakultetu neprimjereno i bez argumenata", zaključuju iz Udruženja.

Portal Analitika