Politika

Vlada: Protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, kojim se postiže jača odgovornost počinalaca diskriminacija pred pravosudnim organima.
Vlada: Protiv diskriminacije osoba sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

Iz Vlade je saopšteno da su osnovni razlozi za donošenje takvog akta potreba za usaglašavanjem zakonskog okvira u unutrašnjem pravnom sistemu Crne Gore, kao i sa međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima, a posebno sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom .

“Posebno je naglašen koncept prekršajne zaštite, a definisani su i novi, posebni oblici diskriminacije, koji nijesu sadržani u drugim zakonskim propisima”, navodi se u saopštenju.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, koji je Vlada utvrdila, usklađena je odredba o sticanju zvanja i izdavanju ovlašćenja o osposobljenosti i posebnoj osposobljenosti članova posade broda sa novim međunarodnim standardima, čime se stvara osnova za donošenje podzakonskog akta, neophodnog za regulisanje statusa crnogorskih pomoraca.

U skladu sa osnovnim opredjeljenjima ekonomske politike, Vlada je usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera za 2015. godinu.

“Mjere predviđene akcionim planom u funkciji su ostvarenja opšteg cilja Strategije koji je usmjeren na uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj jačanjem konkurentnosti i kapaciteta za stvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim preduzećima, posebno kada su u pitanju manje razvijene jedinice lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju.

Vlada je takođe usvojila i Informaciju o nastavku projekta realizacije komunalnih infrastrukturnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Evropske investicione banke i prihvatila Ugovor o kreditu između Evropske investicione banke i Vlade za projekat Vodovod i kanalizacija.

Foto: gov.me

Portal Analitika