Društvo

HRA: Zabrinuti smo zbog poređenja "Dana" sa listom "Šarli ebdo"

Akcija za ljudska prava (HRA) je sa zabrinutošću primila izjavu delegata SDP-a Kemala Canovića da list "Dan" smatra crnogorskim "Šarli ebdoom" koji širi islamofobiju.
HRA: Zabrinuti smo zbog poređenja "Dana" sa listom "Šarli ebdo"
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju, poređenje bilo kog medija sa „Šarli ebdoom“ čija je redakcija bila poprište stravičnog terorističkog napada, a pogotovo „Dan“a, čiji je glavni urednik stradao kao žrtva do danas nerazjašnjenog ubistva, je u najmanju ruku neukusno, a izaziva zabrinutost i reakciju jer se može tumačiti i kao prijetnja.

Kako podsjećaju, pariški nedjeljnik „Šarli ebdo“ je dospio u žižu svjetske javnosti zbog masakra u kojem je, u znak osvete zbog karikatura proroka Muhameda koje je časopis objavljivao, ubijeno 12 osoba - članova redakcije lista i policajac ispred zgrade u kojoj se redakcija nalazi, a ovaj stravičan zločin ničim nije moguće opravdati.

"Prema dostupnim informacijama, dnevni list „Dan“ je objavio da su oba sina gospodina Canovića na ratištu u Siriji, a ispostavilo se da u slučaju jednog sina to nije tačno, pa je Canović iziritiran toliko da je „Dan“ doveo u vezu sa „Šarli ebdoom“ u kontekstu koji se može shvatiti i kao pravdanje nasilja prema novinarima. Međutim, učešće crnogorskih državljana na stranim ratištima je svakako tema od javnog interesa o kojoj mediji imaju pravo da izvještavaju, pogotovo jer je učestvovanje u stranim oružanim formacijama propisano i kao krivično djelo u martu ove godine. Ako medij i pogriješi, postoje primjereni načini da se javnost o tome obavijesti, ili da se i tuži za nanijetu štetu, bez zapaljivih izjava koje se mogu tumačiti kao pravdanje, zagovaranje ili podsticanje na nasilje prema novinarima", zaključuju iz HRA.

Portal Analitika