NATO

Marković - Hojt Ji: Ostvaren napredak u reformi pravosuđa i bezbjednosnih struktura

Narednih nekoliko mjeseci od ključnog su značaja za evroatlantske aspiracije Crne Gore, a posebno kada je riječ o napretku u oblasti vladavine prava i podrške javnog mnjenja NATO intergacijama, zaključeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara američkog Stejt dipartmenta Brajanom Hojtom Jiem.
Marković - Hojt Ji: Ostvaren napredak u reformi pravosuđa i bezbjednosnih struktura
Portal AnalitikaIzvor

Marković je istakao da je ispunjavanje pretpostavki za članstvo u NATO značajno napredovalo u odnosu na prošlu godinu, obzirom da je Vlada u punom kapacitetu posvećena ovom pitanju, naročito u institucionalnom smislu, u cilju obezbjeđivanja pune implementacije već ustanovljenih standarda.

„Na planu vladavine prava, Tužilački savjet je javno oglasio izbor glavnog specijalnog tužioca i 10 specijalnih tužilaca u Specijalnom državnom tužilaštvu, a okončanje te procedure očekuje se uskoro. Takođe, i kampanja za podizanje nivoa podrške javnosti evroatlantskim integracijama je intenzivirana i očekujemo vidljiv napredak“, kazao je Marković.

Hojt Ji je čestitao Crnoj Gori na ostvarenom napretku u procesu evoatlantskih integracija, posebno kada je riječ o institucionalnoj reformi pravosuđa i bezbjednosnih struktura.

On je istakao da će SAD nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na tom putu, vjerujući da će Crna Gora ispuniti pretpostavke za skoro postizanje njenih spoljnopolitičkih ciljeva.

Sagovornici su konstatovali kvalitetnu saradnju između dviju država i očekivanje nastavka takve saradnje u budućnosti.

Portal Analitika