Politika

BANOVIĆ: Od Vujovića bi se očekivalo da podrži utakmicu koja se završi rukovanjem

„Za očekivati je bilo da se rijedak, možda i jedini slučaj izborne utakmice više predsjedničkih kandidata, koja se završava rukovanjem učesnika, a ne napuštanjem Kongresa, podjelama i formiranjem novih partija - pohvali i podrži. Posebno od profesora politikologije, koji bi, osim da samo analizira, trebalo valjda i da edukuje crnogorsku javnost o značaju i potrebi demokratskih procesa i postupaka u političkim partijama“. Ovo je za Portal Analitika kazao Borislav Banović, visoki funkcioner SDP-a, komentarišući izjavu političkog analitičara Zlatka Vujovića da je jučerašnji Krivokapićev reizbor na mjesto lidera stranke „Pirova pobjeda“.
BANOVIĆ: Od Vujovića bi se očekivalo da podrži utakmicu koja se završi rukovanjem
Portal AnalitikaIzvor

Vujović je u izjavi za današnju Pobjedu kazao da je Krivokapić zadržao lidersku poziciju u partiji koja je duboko podijeljena, sa izostankom minimalnog stepena povjerenja između dva bloka, da će biti nužno pravljenje puno kompromisa jer bi radikalniji potezi starog-novog lidera vodili cijepanju partije.

Banović, međutim, tvrdi da je i ovaj predizborni proces, kao i sam tok i završetak Kongresa pokazao upravo vitalnost i snagu partije, te da su normalne razlike prilikom svakog izbora, i da je normalno da one budu veće što su uključeniji pojedinci iz partijske strukture.

„Ali i na najvišim partijskim organima i po dubini partije kod članova, koji su priželjkivali pobjedu ovog ili onog kandidata, prvenstveno je izražavana želja i potreba očuvanja, jedinstva i snaženja partije. Pokazana je u i tom procesu ideološko i vrijednosno utemeljenje, razvijena struktura partije, organizacija u 23 opštine, brojnost aktivista i članstva.... I spremnost da se na,  potvrđenom jedinstvu o ispravnosti ključnih programskih opredjeljenja i politika, ostvari  jači uticaj SDP-a na društvena dešavanja i odluke koje se donose i na državnom i na lokalnom nivou“, kazao je sagovornik Portala Analitika.

Banović podvlači i značaj podrške koju je, po njegovoj ocjeni, njegova stranka juče dobila od predstavnika inostranih prijatelja, kao i prisustvo predstavnika nevladinog sektora, koalicionih i ljevičarskih partija, sindikata, diplomatskog kora, te ogromna zainteresovanost javnosti, koja govori o značaju njegove partije.

„Sve su to elementi koje bi objektivna i ’jednostavna’ analiza jedne političke partije morala da vidi.  

Završili smo jednu etapu, i  jednostavno idemo dalje. Siguran sam - zajedno. Svi oni koji su bili i jesu prave socijaldemokrate. A njih je ogromna, ogromna većina i u rukovodstvu partije i među 10.068 članova, koliko ih danas, 4. juna partija ima“, naglašava Banović, završavajući riječima da samo neko ko je vođen drugim motivima u SDP-u može imati drugačiju namjeru.

„Samo neko ko je vođen drugim motivima u SDP-u može imati drugačiju namjeru. Možda će i takvih biti. A možda je ova analiza -  jednostavno, propaganda za tu svrhu“, zaključuje sagovornik Portala Analitika.

Portal Analitika