Društvo

ĐURANOVIĆ: Odluka Univerziteta Crne Gore ispravna

Pravni zastupnik Univerziteta Crne Gore, Advokatska kancelarija Velimirović saopštila je za Pobjedu da je Univerzitet Crne Gore u pravu što je raskinuo ugovore o radu profesorima Srđanu Vukadinoviću, Mihajlu Mijanoviću, Bogoljubu Šijakoviću i profesorici Slavici Perović, zbog njihovog angažmana na drugim visokoškolskim ustanovama bez saglasnosti UCG.
ĐURANOVIĆ: Odluka Univerziteta Crne Gore ispravna
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Odluka rektorke Radmile Vojvodić temelji se na članu 92. st. 4. Statuta UCG i ugovorima o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti zaključenim između UCG i imenovanih lica. Označenom odredbom važećeg Statuta državnog univerziteta koja je imperativnog karaktera, te sličnim odredbama ranijeg opšteg akta, kao obavezan element ugovora o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti ustanovljena je odredba kojom se definišu poslovi koje u konkretnom slučaju profesor ili profesorica ne mogu raditi bez saglasnosti Senata UCG. Profesori koji su dobili otkaz su, i pored izričite zabrane, bez saglasnosti Senata obavljali takve poslove što je konstatovano u otkazima. Dakle, otkazi ugovora profesorima su osnovani, jer se temelje na označenim odredbama kao i na odredbama Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora - kazao je za Pobjedu Vladan Đuranović, advokat Advokatske kancelarije Velimirović.

Đuranović ističe da profesori imaju mogućnost da zatraže sudsku zaštitu ukoliko smatraju da su njihova prava povrijeđena, što je od strane prof. Mijanovića već učinjeno - njegova tužba je dostavljena UCG, odnosno Kancelariji Velimirović.

- Pri činjenici da je sudski postupak već pokrenut, smatramo da je svako uplitanje i zauzimanje stavova o osnovanosti otkaza neprimjereno. Posebno je neprimjereno od strane pojedinih državnih organa koji u odnosu na ovakve situacije moraju biti potpuno neutralni, a stavove u stvarima za koje su nadležni mogu zauzimati samo na osnovu sprovedenih procedura za koje su nadležni. Prejudiciranje bilo kakvog ishoda i zauzimanje stavova mimo zakonskih procedura može se tumačiti isključivo kao pritisak na nezavisnost suda i autonomiju Univerziteta - ističe Đuranović, apelujući na javnost, u svojstvu zastupnika UCG, da se uzdrži od preuranjenih zaključaka, dok nadležni državni organi ne donesu odgovarajuće odluke.

 

 

Portal Analitika