Politika

SNP: Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju sadrži problematična rješenja

Iz Socijalističke narodne partije ukazuju da Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju sadrži niz problemetičnih rješenja, čime kako kažu iz pomenute partije, Vlada Crne Gore nastavlja negativnu politike prema trudnicama i majkama.
SNP: Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju sadrži problematična rješenja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Posvećen zaštiti porodice i materinstva, SNP će djelovati u cilju sprečavanja usvajanja rješenja predviđenih Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji se odnose na  regulisanje prava na privremenu spriječenost za rad, sa akcentom na zaštitu trudnica i majki“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kako tvrde iz SNP-a Nacrt ovog zakona, uz Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti,  predstavlja nastavak negativne politike Vlade Crne Gore, koja novim nametima za poslodavce nastavlja sa destimulisanjem zapošljavanja žena.

„Skrivenu namjeru i diskriminatorsku politiku Vlade dokazuje i činjenica da je iz radne verzije Nacrta zakona, objavljene 7. novembra 2014. godine, namjerno izbrisan član kojim se predviđa da – „naknadu zarade po osnovu privremene spriječenosti za vrijeme održavanja trudnoće obezbjeđuje Fond iz sredstava namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranja od 60 dana privremene spriječenosti za rad“. Nacrtom Zakona predviđeno je i da naknadu zarade za vrijeme trudnoće prva dva mjeseca isplaćuje poslodavac, bez prava refundacije od Fonda za zdravstveno osiguranje, a da Fond nakon 60 dana refundira naknadu zarade poslodavcu i to u iznosu od 70 odsto od osnova za naknadu“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a kažu da se ovakvim rješenjem ne samo ugrožava pravo na rad, već i pravo na jednaku zaradu, a s druge strane se stvaraju realne biznis barijere za poslodavce koji zapošljavaju žene u reproduktivnoj dobi.

„Nezanemarljivo je i napomenuti da će visinu naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad obezbjeđivati poslodavac iz svojih sredstava, u skladu sa Kolektivnim ugovorom i važećim zakonskim propisima. Dakle, ni važeči zakon, ni Nacrt zakona decidno ne određuju koliko se procenata zarade odbija osiguraniku u slučaju njege člana uže porodice, već se samo naglašava gornja granica odbitka (30 odsto). Ni Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na privremenu spriječenost za rad i ostvarivanju prava na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad (od 27.12. 2013. godine), niti Opšti kolektivni ugovor ne uređuje bliže ovo pitanje“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kako kažu iz SNP-a, ostaje mogućnost da se ovo pitanje reguliše granskim kolektivnim ugovorom, odnosno pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca, ali da se ne smije zanemariti da se za mnoge oblasti nema granskih kolektivnih ugovora, kao i pojedinačnih kolektivnih ugovora kod poslodavca.

„Samim tim ovi osiguranici se direktno stavljaju u nepovoljniji položaj u odnosu na one osiguranike za koje važe odredbe granskog ili posebnog kolektivnog ugovora, a koji predviđaju veću visinu naknade zarade od one propisane zakonom. Ukoliko zakonska rješenja budu ista i u formi predloga, SNP će se amadmanskim djelovanjima zalagati za podizanje visine zarade u slučaju otvaranja bolovanja zbog njege člana uže porodice, posebno ako je u pitanju njega djeteta. Odbitak od 10  odsto je neki maksimum preko kojeg se ne bi smjelo ići  ukoliko uzmemo u obzir ustavne odredbe kojima se posebno štite porodica, majke i djeca“, kažu iz pomenute stranke.

Iz SNP-a navode da je u pitanju samo retorička posvećenost poslanika vladajuće koalicije u postizanju rodne ravnopravnosti i zaštiti žena, te da to najbolje dokazuje njihovo ćutanje na optužbe za, najblaže rečeno, problematična  rješenja u  Nacrtu Zakona o obaveznom  zdravstvenom osiguranju.

„Isti ti „posvećeni“ poslanici su, s druge strane, svojevremeno dizali medijsku prašinu oko navodno diskriminatorskog predloga SNP-a o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ali im zato nije bio problem da usvoje zakon, koji ograničava visinu naknade za porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje“, zaključak je saopštenja.

 

Portal Analitika