Politika

DF: Sa ovakvim biračkim spiskovima opozicija nema što da izlazi na nove izbore

Vlast stalno uvećava birački spisak, i pored masovnog iseljavanja iz države, zbog čega je Demokratski front (DF) odlučio da prekine sa praksom ćutanja na izborne krađe i pozove narod na proteste, poručili su predstavnici tog političkog saveza.
DF: Sa ovakvim biračkim spiskovima opozicija nema što da izlazi na nove izbore
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lideri DF-a su, u okviru kampanje za proteste, posjetili selo Gorice, u mjesnoj zajednici Kovren u Bijelom Polju, i mještanima pojasnili zašto DF smatra da se samo narodnim buntom i protestima može izboriti za prelaznu vladu i, kako su rekli, prve fer i poštene izbore u istoriji Crne Gore.

Poslanik Koča Pavlović je istakao da je DF, kao najjača i najozbiljnija opoziciona grupacija, pozvan da predloži građanima jednu novu politiku koja će dovesti do pada Vlade Mila Đukanovića i formiranja prelazne vlade. Ta nova politika je dogovor sa narodom i protesti.

“Evo nedjeljama obilazimo i najmanje zaseoke i razgovaramo sa ljudima da čujemo vaše mišljenje. Sve do sada što smo probali obesmišljeno je krađom na izborima i zato vas pozivam da pomognete i vama i nama i državi Crnoj Gori, i da nam se pridružite na protestima. Ulica je ostala jedina institucija demokratije koju Đukanović ne kontroliše”,  istakao je Pavlović.

Šef poslaničkog Kluba DF Milutin Đukanović je kazao da se u biračkim spiskovima nalazi preko 80.000 fiktivnih birača i  onih koji po zakonu nemaju biračko pravo.

“Sa ovakvim biračkim spiskovima opozicija nema šta da izlazi na još jedne izbore koje će režim da pokrade. I pored svima poznate činjenice da se narod masovno iseljava iz države, režim stalno uvećava birački spisak. Zato je DF odlučio da prekine sa takvom praksom ćutanja na izborne krađe i da pozove narod na proteste. Uostalom, svima je jasno da onaj režim koji je na vlast došao sa ulice, sa ulice jedino može i da ode”, istakao je Đukanović. 

Član Predsjedništva DF Milan Knežević je ukazao na opstrukcije koje smo imali unutar DF, ali i od  dijela kvaziopozicione scene i određenog broja medija i NVO, u borbi za odbranu pokradenih predsjedničkih izbora 2013. i na opstrukciju ideje pokretanja protesta nakon prevare koju su nam zajednički servirali SDP i Pozitivna poslije lokalnih  izbora u Podgorici.

“Stalno se ideja protesta opstruirala i očigledno da ima određeni broj partija koje sebe nazivaju opozicionim a kojima odgovara postojeće neregularno stanje i koje samo gledaju svoje partijske interese i bore se za mandate i privilegije. Mi smo došli ovdje da vam jasno i glasno kažemo da je DF drugačiji od njih, da ima jasnu politiku, i da smo mi, kao lideri DF, čvrsto odlučni i riješeni da ovaj put borbu za demokratiju i slobodu dovedemo do kraja. Zato iz dana u dan, po čitavoj Crnoj Gori razgovaramo sa našim članovima, simpatizerima, biračima, ali i sa svakim čovjekom kome je dosta više siromaštva, nepravde i poniženja, i da ih pozovemo da zajedno sa nama na ulici ostvarimo ovu pobjedu”, istakao je Knežević.

Nebojša Medojević, član Predsjedništva DF, je ukazao mještanima na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, bankrot zemlje i dužničko ropstvo u koje nas je uvela ova Vlada i pozvao ih da zajedno na ulici branimo naš način zivota i naše vrijednosti.

“Nemaština, siromaštvo, nepravda, nezaposlenost, diskriminacija, kriminal, droga, prostitucija, izrabljivanje radnika je danas slika režimske Crne Gore. To je njihov plan za nas i našu djecu, da budemo njihovo vlasništvo, njihove sluge i robovi. Mi imamo naš plan. DF želi zaustavljanje ove pogubne ekonomske politike, čišćenje zemlje od kriminala i korupcije i snažan razvojni ciklus koji će posebno biti usmjeren ka Sjeveru Crne Gore. Ovaj kraj, kao i cijela Crna Gora, može biti razvijen, samo treba da dobijemo poštenu, stručnu, hrabru i patriotsku vlast. To se ne može dobiti amandmanima, govorima u Skupštini, sletovima i priredbama, već teškom i upornom borbom. Mi znamo šta treba činiti. Mi smo spremni, a vidim da ste spremni i vi. Vidimo se u Podgorici”, istakao je Medojević.

Andrija Mandić, član Predsjedništva DF, je pozdravio mještane sela Gorice i ukazao na teške uslove života u ovom kraju koji je izuzetno bogat, ali ga je uništila dugogodišnja pogrešna politika i maćehinski odnos režima.

"Ovaj kraj i ovaj narod zaslužuju mnogo bolji život i za to postoje sve pretpostavke, osim poštene i stručne vlasti. Došli smo ovdje u ovaj prelijepi dio Vraneške doline da vam kažemo da je došao trenutak da se i mi politički lideri i građani Crne Gore pokažemo na djelu. Dosta je bilo politike amandmana, držanja nejasnih, smušenih i jalovih govora. Pred nama je jasan cilj i zadatak. Mi zajedno sa vama treba da otmemo iz ruku aktuelnih vlastodržaca ovu državu i formiramo prelaznu Vladu koja će, kroz mehanizme međusobne kontrole, obezbijediti fer i poštene izbore. Čitava Evropa se buni i traži promjene. I region se uskomešao. Mi ne smijemo opet propustiti ovaj istorijski talas promjena, već se moramo za našu slobodu izboriti na ulici, protestima" zaključio je Mandić.

Skupu se obratio i mještanin Rato Vuković koji je upoznao goste sa teškim uslovima života u ovom kraju, koji nema put niti otkupnu stanicu, a ne mogu da koriste ni šumsko blago koje im je Bog darovao, samo zbog toga što su opozicija i što neće da obraz prodaju za šaku srebrnjaka.

"Ovdje živi častan i pošten narod, koji teškom mukom i velikim radom prehranjuje svoje porodice, ali uslovi su sve teži i ovaj kraj, uprkos prirodnim bogatstvima ubrzano zaostaje, a broj stanovnika se smanjuje. Promjene su neophodne, ako mislimo da opstanemo. Zato maksimalno podržavam odluku DF da se organizuju protesti," poručio je Vuković.

Portal Analitika