Politika

U toku kongres SDP-a - „Četvrt vijeka na pravoj strani istorije“

u toku je kongres Socijaldemokratske partije na kojem će delegati odlučiti da li će na njenom čelu ostati dosadašnji lider Ranko Krivokapić, ili će kao novi lider iz stare zgrade Vlade u Podgorici izaći Ivan Brajović. Osmi kongres socijaldemokrata počeo je intoniranjem crnogorske himne, a održava se pod motom „Četvrt vijeka na pravoj strani istorije“.
U toku kongres SDP-a - „Četvrt vijeka na pravoj strani istorije“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na Kongresu SDP-a biće izabran, pored predsjednika partije, članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije.

Prisutni delegati gromoglasnim aplauzom su pozdravili oba kandidata za predsjednika partije, aktuelnog lidera Ranka Krivokapića i njegovog protivkandidata Ivana Brajovića. Kongresu prisustvuju 362 delegata.

kongres0

Prisutni su i predstavnici političkih partija i pojedinih NVO, Srđa Keković, Aleksandar Dedović, Boris Raonić, Jevrem Brković, Andrija Popović, Suljo Mustafić, Azra Jasavić, Genci Nimanbegu.

Delegate i goste Kongresa pozdravio je i premijer i lider DPS-a, Milo Đukanović.

Đukanović je delegatima poželio uspješan rad, navodeći da je DPS ponosan na gotovo dvodecenijsku koaliciju sa SDP-om "jer smo napravili napredak i obnovili nezavisnost".

- I danas kad nam nijesu isti pogledi pokušavamo da se odnosimo odgovorno prema prioritetima - poručio je Đukanović.

Premijer je rekao da su pred Crnom Gorom sada novi izazovi koje komplikuje kriza, navodeći da uprkos tome vjeruje da je naša zemlja na dobrom putu, te da je najvažnije da ispunimo sve uslove za NATO.

- Kao i da nastavmo sa svim reformama u pregovorima sa EU. Ubijeđen sam da će stranka koju predstavljam pokazati superiornost na predstojećim izborima. A naša vrata ostaju otvorena za sve stranke koje dijele političke prioritete sa nama. Želim da vas pozdravim i poželim mudre odluke na Kongresu - istakao je premijer Đukanović.

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko rekao je kako želi da Crna Gora napreduje u procesu evroatlantskih intergracija, te da uz Hrvatsku bude članica Evropske unije.

- Želim da reforme budu što brže, kako bi što prije bili u u Evropskoj uniji. Nastavite na istim principima i rezultati će doći - rekao je Leko.

Navodeći da posljednjih 25 godina nije bilo lako opstati na političkoj sceni Crne Gore, Veselin Bakić (SNP) rekao je da želi da SDP "u demokratskoj atmosferi izabere novo rukovodstvo".

- Želim da u demokratskoj atmosferi izaberete rukovodtvo. Nadam se da će vrijeme pred nama afirmisati ideju socijaldemokratije koju baštini i SNP - kazao je Bakić.

kongres2

Generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala kazao je da je Socijalistička internacionala proizvela promjene gdje god je došla, te da je takav slučaj i u Crnoj Gori.

- Više od 60 ljudi iz naše organizacije je na vlasti u svijetu. I njihovi rezultati se vide svuda, pa i u Crnoj Gori - rekao je Ajala.

Predsjednik SDP iz Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, rekao je da ako ko ima pravo da se ponosi svojom istorijom, onda je to SDP Crne Gore.

- Jer ste od početka na pravoj strani istorije. Posebno cijenimo ono što je Krivokapić bio protiv rata  - rekao je Nikšić, koji je crnogorskim socijaldemokratama poželio da nakon Kongresa izađu još jači.

0306sdp10306sdp20306sdp30306sdp4

Foto: D. Malidžan

Portal Analitika