Svijet

Predsjednik Filipina uporedio Kinu sa nacističkom Njemačkom

Filipinski predsjednik Benigno Akino uporedio je današnju Kinu sa nacističkom Njemačkom u govoru u Japanu, poručujući da svijet ne može nastaviti da udovoljava Pekingu koji traži sve više teritorija u Južnom kineskom moru.
Predsjednik Filipina uporedio Kinu sa nacističkom Njemačkom
Portal AnalitikaIzvor

"Kada bi postojao vakuum, ako SAD, koje su supersila, kažu nismo zainteresovani, onda možda neće biti ničega što bi moglo zauzdati ambicije drugih zemalja", rekao je Akino biznis liderima u Tokiju kada su ga pitali da prokomentariše sve veću moć Kine i ulogu SAD u njenom zauzdavanju.

"Ja sam amater u učenju istorije i sjetio sam se kako je Njemačka testirala teritorijalne vode i kako su na to odgovorile druge evropske sile", kazao je Akino govoreći o nacističkim teritorijalnim osvajanjima nekoliko mjeseci prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

"Oni su testirali vode i bili su spremni da se povuku da je, na primjer, Francuska rekla da to urade. Ali, na žalost, sve do aneksije Sudeta, a potom i čitave Čehoslovačke, niko nije rekao stop. Da je neko rekao stop Adolfu Hitleru u tom trenutku, ili tadašnjoj Njemačkoj, izbjegli bismo Drugi svjetski rat", kazao je Akino, prenio je AFP. (Tanjug)

Portal Analitika