Svijet

U SAD-u Wei Seng Phua oslobođen svih optužbi

Federalni sudija Okružnog suda u Nevadi u Sjedinjenim Američkim Državama, Endrju Gordon obustavio je prije dva dana krivični postupak protiv malezijskog biznismena i multimilajrdera Wei Seng Phua (51), koji je prošle godine uhapšen nakon što su agenti FBI-ja koji su se predstavili kao tehničari za popravku interneta pretražili sobe hotela Cezar Palas u Las Vegasu. Postupak je obustavljen jer su američki tužioci priznali da nemaju dokaza na osnovu kojih bi slučaj bio nastavljen.
U SAD-u Wei Seng Phua oslobođen svih optužbi
Portal AnalitikaIzvor

Ovim su odbačeni navodi da je Wei Seng "Paul" Phua u sobama hotela Cezar Palas za vrijeme trajanja Svjetskog fudbalskog prvenstva prošle godine predvodio ilegalnu operaciju klađenja tokom koje je prikupljeno 13 miliona dolara.

“Phui su vraćena dva miliona dolara vrijedne obveznice i 50 miliona dolara vrijedan privatni avion predat kao kolateral”, potvrdio je njegov advokat Dejvid Česnof.

Ova sudska odluka je bila očekivana, nakon što je sudija Gordon tokom trajanja sudskog postupka, saopštio da je utvrđeno da su dokazi protiv Phuae prikupljeni na nezakonit način, pa su samim tim i odbačeni. 

O suđenju Phuai izvještavali su i mediji u Crnoj Gori, tako su Vijesti i njihov Centar za istraživačko novinarstvo u više navrata objavljivali senzacionalne tekstove u kojima je prije izricanja presude Phua proglašen krivim. Ti tekstovi u kojima Phua povezivan sa premijerom Milom Đukanovićem i biznismenom Petrosom Stathisom koji je vlasnik Dnevnih novina i Pobjede iskorišćeni su od strane konkurentski medija protiv Stathisa.

Sud je utvrdio da su agenti FBI-ja na nezakonit način upali u hotelske sobe luksuznog hotela Cezar Palas u Las Vegasu, koje je koristio tada Phua, čime su povrijedili njegova prava.

Podsjećamo da je u velikoj raciji koju je Američka federalna bezbjednosna agencija FBI organizovala u tri sobe luksuznog hotela Cezar Palas u Las Vegasu 9. jula prošle godine otkrivena mreža nelegalnog klađenja koju su, navodno, organizovali Wei Seng Phua i njegov sin Darren (23) sa još šest saradnika. 

Da bi prikupili, navodne dokaze protiv Phuae, službenici FBI-ja su najprije prekinuli internet veze u Phuaovom apartmanu, pa su nakon toga došli na njegova vrata i predstavili se kao internet serviseri koji treba da otkolne problem. Agenti su tada zaplijenili računare, mobilne telefone i novac. Gordon je dokaze prikupljene u Phuainom apartmanu nazvao "plodovima neustavnog pretraživanja” i saopštio da su ovim postupkom povrijeđena ljudska prava Phuae. 

Nakon što je u ponedjeljak sudija Gordon saopštio da obustavlja postupak protiv Phua njegovi advokat Česnof  je rekao da je Phua “imao vjeru u integritet Saveznog suda”.

Phua je bio posljednji preostali optuženi među osam osoba uhapšenih u ovom slučaju, uključujući i njegovog sina Darrena (23).

Darren Phua je početkom ove godine priznao krivicu za manje optužbe, platio je novčanu kaznu u iznosu od 225.000 američkih dolara i vratio se u Maleziju. 

Od 2011. do hapšenja u Las Vegasu Phua je imao i titulu ambasadora San Marina u Crnoj Gori. Iako nikada nije predao akreditivna pisma predsjedniku Filipu Vujanoviću, Phua je dobio diplomatski pasoš kojim mu je omogućeno da nesmetano putuje po svijetu. Osnov za dobijanje diplomatskog pasoša San Marina bile su Phuine pokeraške veze, za koje su zvaničnici San Marina procijenili da će im pomoći u privlačanju investitora i izgradnji luksuznih hotela. 

Kao osoba od posebnog značaja za interes Crne Gore, Phua je dobio crnogorsko državljanstvo. (CdM)

Portal Analitika