Svijet

Odgođen sastanak kontakt grupe za Ukrajinu

Sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu koji je danas trebalo da bude održan, odgođen je za novi termin, rekla je Hajdi Taljavini, predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), a prenosi Index.
Odgođen sastanak kontakt grupe za Ukrajinu
Portal AnalitikaIzvor

- Kontakt grupa koja je trebalo da se sastane odlučila je da odgodi sastanak - rekla je ona nakon sastanka podgrupe zadužene za ekonomiju, politiku, humanitarno djelovanje i sigurnost.

- Konkretan datum sljedećeg sastanka je određen, ali za sada ga nećemo otkriti. Susret podgrupa je dobro protekao u utorak u bjeloruskoj prijestonici - rekla je Taljavini.

Ona je precizirala da se govorilo o organizovanju izbora u regijama ukrajinskog separatističkog istoka i povlačenju teškog naoružanja s linije razdvajanja.

Po izvoru bliskom pregovorima, sljedeći sastanak bi se mogao da bude održan 16. juna, izvijestila je ruska državna agencija Ria-Novosti.

Mirovni pregovori o Ukrajini između Rusije, Kijeva, OESS-a i proruskih separatista održani su 6. maja u Minsku. Od tada su se podgrupe sastale nekoliko puta radi definitivnog rješenja ukrajinske krize i potpune uspostave prekida vatre u Ukrajini, potpisanog 12. februara u istom gradu. Prekid vatre, koji se globalno poštuje nakon stupanja na snagu 15. februara, i dalje je vrlo krhak i sukobi se nastavljaju u nekoliko područja pobunjeničkog istoka.

U oružanom sukobu ukrajinskih snaga i pobunjenika od aprila 2014. godine poginulo je više od 6.400 ljudi.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika