Kultura

VIDEO: Šest filmova crnogorskih autora na 6. Underhill Festu

Ovogodišnji 6. Međunarodni festival dugometražnih dokumentarnih filmova, Underhill Fest biće održan u Podgorici od 3. do 12. juna. Počeće večeras izložbom dokumentarnih fotografija crnogorskih stvaralaca u Umjetničkom paviljonu, zvanično otvaranje biće priređeno 4. juna u Crnogorskom narodnom pozorištu, a zatim će se program preseliti u baštu kafea "Soul 2 Soul".
VIDEO: Šest filmova crnogorskih autora na 6. Underhill Festu
Portal AnalitikaIzvor

No, kako su istakli organizatori, početak 6. Underhill Festa biće večeras najavljen na "velikom ekranu", tačnije gradskom displeju na Trgu republike, na kome će od 21 čas biti prikazan prošlogodišnji regionalni pobjednik i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog dokumentarističkog filma proteklih godina - "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića.

Prvi u nizu festivalskih događaja biće izložba "Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori", koja će sjutra u 20 časova biti otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG.

- U 70 godina dugoj istoriji Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, ovo je prva kolektivna izložba dokumentarnih fotografija, upravo u godini kada obilježavamo važan jubilej za crnogorsku kulturu i samo udruženje. U okviru obilježavanja ovog datuma, ostvarujemo prvi put saradnju sa Underhill Festom - istakao je aktuelni predsjednik naše najstarije umjetničke asocijacije, Igor Rakčević.

Fotograf Lazar Pejović, koji je sa kolegom Daliborom Ševaljevićem napravio odabir fotografija za ovu priliku, istakao je kako se nisu rukovodili time da predstave isljučivo najblja ostvarenja, već da se vidi njen razvoj, s akcentom na posljednih 30 godina.

- Odabrane fotografije predstavljaju različite aspekate stvaralaštva. Želja nam je i da predstavimo što se sve dešava u dokumentarnoj fotografiji u Crnoj Gori, i različite teme koje se na njima tretiraju - kazao je Pejović.

Umjetnički direktor Underhill Festa, Vuk Perović naveo je da će publika biti u prilici da uživa u 21 ostvarenju, podsjećajući da će festival početi dokumentarcem iz takmičarske regionalne selekcije.

- Za početak smo odabrali "Moj zanat" Mladena Matičevića, koji će ujedno biti prvi gost festivala. Ovaj poznati srpski reditelj od skora je i direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma. Gošće će, pored ostalih, biti i Tamara Drakulić iz Srbije i Regina Šiling iz Njemačke - dodao je on.

Da je Underhill Fest za proteklih pet godina napravio malu revoluciju među mladim filmskim stvaraocima u Crnoj Gori, jasno govori to što se ove godine u takmičarskoj konkurenciji prikazuju dva, a u revijalnom dijelu još četiri filma.

- Dva filma crnogorskih autora su "Visoki hrastovi" Radoslava T. Stanišića koji govori o pionirima crnogorske kinematografije, Ratku Đuroviću i Velimiru Stojanoviću, i "Beskraj" Relje Erakovića o životu pilota i humaniste Slavka Ilića. Vidjećemo četiri kratka dokumentarna filma studenata Fakutelta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Seada Šabotića, Ivana Čojbašića, Nemanje Lakića i Bojana Stijovića - kazao je Perović.

U žiriju su ove godine beogradska rediteljka Dragana Kanjevac, prvi čovjek DokuFesta iz Prizrena Erol Bilibani i naš već poznati reditelj mlađe generacije Senad Šahmanović.

Osim "vraćanja počecima", tačnije projekcijama u prostoru bašte kafea "Soul 2 Soul", šesti Underhill Fest ima i mnoštvo noviteta. Za početak, to je kanal na Jutjubu (YouTube) gdje će svakog dana biti postavljeni novi kratki prilozi o festivalu i njegovim gostima. Takođe, bašta "S2S" biće svakog popodneva od 18 do 20 časova prostor u kome će biti priređena "Dokumentarna kuhinja", gdje će zainteresovani moći više da čuju o učesnicima festivala i druže se s njima.

Kako su najavili organizatori, ulaz na svečano otvaranje u Velikoj sali CNP-a biće besplatan, a karte se mogu podići na biletarnici teatra. Za ostale programe, ulaznica će koštati dva eura, a komplet za svih sedam dana je sedam eura.

K.J.

Foto: Dalibor Ševaljević

Portal Analitika