Abiznis

KNEŽEVIĆ: Saradnja poboljšava poziciju regiona

Regionalna saradnja je važna kako bi se povećala strateška pozicija regiona u očima potencijalnih investitora, ocijenio je predsjednik Atlas fondacije i član Borda Samita 100 lidera jugoistočne Evrope, Duško Knežević.
KNEŽEVIĆ: Saradnja poboljšava poziciju regiona
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je za Tanjug rekao da su države bivše Jugoslavije pojedinačno male i, kako u ekonomskom, tako i strateškom smislu slabije pozicionirane kada je riječ o potencijalnim investitorima.

Mir i stabilnost su, prema njegovim riječima, najvažniji kada investitor traži gdje će da investira novac, a ulagači, kako navodi, vole da posmatraju region kao cjelinu.

Knežević je ukazao da u regionu postoje različitosti koje su dobre i loše, ilustrujući to podacima da su neke zemlje članice EU, NATO a druge nijesu, ali zato imaju, kao Srbija, prohodnost ka istočnim tržištima, ili zbog svog napretka u procesu pridruživanju imaju mogućnost povlačenja novca iz fondova.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju region dosta je razmatran model skandinavskih zemalja.

"Pokušali smo da vidimo kako su oni odradili da budu jedan od najrazvijenijih regiona, a koji je imao slične probleme kao naš. Prvo su krenuli od obrazovanja i radne snage. Najprije su usvojili međusobno priznavanje diploma i napravili prohodnost radne snage", rekao je Knežević koji učestvuje na Samitu 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu.

Tako su, kako je dodao, skandinavske zemlje povećale ljudski potencijal i resurse, što je dovelo do boljih rezultata.

"To su male stvari koje se lako postave i sa kojima se može krenuti. Poslije toga dolaze saradnja u transportu, energetici i svemu ostalom što muči region", dodao je Knežević.

Na pitanje koliko politika prati privredu po pitanju regionalne saradnje, on je odgovorio da politika prioritet daje rješavanju lokalnih problema.

"Tako trenutno politika mora da se bavi aktuelnim problemima u Makedoniji i drugim pitanjima i ne može se očekivati da se bavi prioritetno regionalnom saradnjom. Političari čuju zahtjeve biznisa, ali daju prednost onome što moraju da riješe kod kuće", naglasio je Knežević.

Izvor: MINA; foto: bankar.me

Portal Analitika