Svijet

Vodeće energetske kompanije traže cjenovnik za emisiju C02

Šest vodećih naftnih i gasnih kompanija pozvale su danas vlade širom svijeta da oforme cjenovnik za emisiju ugljen-dioksida (CO2), koji bi, kako tvrde, bio najefikasniji način za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.
Vodeće energetske kompanije traže cjenovnik za emisiju C02
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Snažno smo uvjereni da bi cjenovnik za emisiju CO2 obeshrabrio visoke kvote za emisiju ugljenika, smanjujući neizvjesnost i stimulišući investicije u prave tehnologije sa niskom emisijom CO2", navodi se u zajedničkom pismu čelnih ljudi BG grupe, Britiš petroleuma, Enija, Rojal Dač Šela, Statoila i Totala.

Ovaj poziv, upućen predsjedavajućem Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariske konferencije, dolazi u trenutku kada Francuska pokušava da udahne novi život pregovorima za postizanje klimatskog sporazuma UN-a, uoči ključne konferencije u Parizu u decembru.

Kompanije su u pismu priznale da aktuelni trend emisije gasova sa efektom staklene bašte premašuje ciljanu granicu porasta globalne temperature za najviše dva stepena Celzijusova u odnosu na preindustrijski period, i istovremeno su izrazile spremnost da obave svoj dio posla a da vlade obezbijede jasan, stabilan i dugoročan politički okvir.

"Cjenovnik za emisiju CO2 će očigledno povećati troškove naše proizvodnje i naših proizvoda", navodi se u pismu.

Niz zemalja širom svijeta je već uveo sistem naplate za emisiju CO2, prema kojem kompanije plaćaju za svoje emisije ugljen-dioksida.

Evropski sistem se, međutim, suočio sa fijaskom, pošto je ogromna količina kvota za emisiju CO2 podijeljenih besplatno oborila cijene ugljenika.

Prema riječima direktora Totala, Patrika Pujena, za zamjenu elektrana na ugalj, koje proizvode dvostruko veće količine ugljen-dioksida od elektrana na prirodni gas, potrebno je da cijena ugljenika bude 40 dolara, a ona u ovom trenutku iznosi sedam eura.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika