Društvo

Besplatni udžbenici bez podrške Odbora

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport nije podržao predlog o dopuni Zakona o osnovnom obrazovanju kojim je bilo predviđeno da Ministarstvo prosvjete obezbijedi besplatne udžbenike i školski pribor za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori.
Besplatni udžbenici bez podrške Odbora
Portal AnalitikaIzvor

Zakon, koji su dostavili poslanici Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović, Branka Bošnjak, Janko Vučinić i Vladislav Bojović, podržalo je pet poslanika, dok su tri bila uzdržana.

Đukanović je objasnio da je suština predloga da se ispoštuje Ustav da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

Potrebno je, ocijenio je Đukanović, obezbijediti besplatne udžbenike i školski pribor za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori što bi, kako je objasnio on, za prvu godinu koštalo šest miliona eura.

„Bio bi napor u prvoj godini, a kasnije bi sve to bilo mnogo jeftinije, jer bi knjige morale da se vraćaju, a značilo bi puno za mnoge porodice“, smatra Đukanović.

Ne može se, kako je ocijenio Đukanović, tretirati da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno ako se ne obezbijede besplatne udžbenici i pribor.

Prema njegovim riječima, to bi rasteretilo roditelje i izbjegla bi se diskriminacija odnosno etiketiranje djece kao siromašne, još od najranijeg uzrasta.

„To bi trebalo da bude na ljestvici prioriteta. Koliko novca je pošlo na Bog zna šta“, zaključio je Đukanović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama, Arijana Nikolić - Vučinić kazala je da praksa pokazuje da već korišćeni udžbenik u nižim razredima nema naknadno upotrebnu vrijednost, a da je u višim ona značajno umanjena.

„Već korišćeni udžbenik dekoncentriše učenike, odvlači mu pažnju i usmjerava proces saznanja prema rješenjima učenika koji ga je prethodno koristio“, objasnila je Nikolić-Vučinić.

Ona je ocijenila da se time kod učenika smanjuje opšte postignuće, ne razvija se u dovoljnoj mjeri inicijativa, već samo podstiče prosta rekognicija i reprodukcija znanja.

„Od 123 udžbenika, 47 je radnog karaktera tako da se ne mogu naknadno koristiti“, rekla je Nikolić-Vučinić.

Ona smatra da korišćenjem tuđih knjiga djeca sužavaju svoje znanje i da će, kako je dodala, učiti samo ono što je podvukao prethodni korisnik tog udžbenika.

Nikolić-Vučinić je podsjetila da je resorno Ministarstvo prošle godine umanjilo cijenu udžbenika za 10,6 odsto i da ta cijena sada predstavlja najmanju u regionu.

Bošnjak je kazala da se Ustav mora poštovati i da se ne smije kršiti, već jedino, kako je dodala, može se mijenjati.

„Obaveza je da dijete ima udžbenik, ali ovdje se Ustav selektivno poštuje“, ocijenila je Bošnjak.

Ona je kazala da odbija da prihvati argumentaciju da država nema novca.

„Država ima toliko para da rasipa na nepotrebne stvari i na luksuz koji nije primjeren poput službenih automobila“, smatra Bošnjak.

Jelisava Kalezić iz DF-a kazala je da nema dileme da treba da se poštuje ustavna odredba i da se nađe model koji može da se isfinansira.

„Ministarstvo ne treba da radi birokratski nego da radi shodno mogućnostima“, zaključila je Kalezić objašnjavajući da su u raznim crnogorskim školama i gradovima različite mogućnosti.

Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore ukazao je na visinu cijene udžbenika.

„Paket preko 30 EUR za osnovce je tržišna kategorija“, objasnio je on.

Popović: Deset odsto prošlogodišnjih knjiga se ne može koristiti

Srđa Popović iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da se deset odsto knjiga od prošle godine ne može koristiti.

„Udžbenici su išarani, obojani i višegodišnje korišćenje udžbenika kao praksa ne može da zaživi“, smatra on.

Rešid Adrović iz DPS-a smatra da je prijedlog dobar, ali je pitanje izdvajanja novca koji u budžetu za 2015. godinu nije planiran.

“Bez saglasnosti Ministarstva finansija, ja ovakav prijedlog ne mogu glasati”, objasnio je Adrović. (Mina)

Portal Analitika