Društvo

KOVAČEVIĆ: Nijesam zadovoljna kako se primjenjuje zakon

Zakon o zapošljavanju lica sa invaliditetom se ne sprovodi kako je zamišljeno, poručila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i apelovala na poslodavce da zapošljavaju te osobe.
KOVAČEVIĆ: Nijesam zadovoljna kako se primjenjuje zakon
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je to kazala u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanice Pozivitvne Crne Gore Azre Jasavić, šta će Ministarstvo preduzeti da se osobe sa inavliditetom koje imaju visoko obrazovanje, obavljen pripravnički staž i položen stručni ispit angažuju i zaposle.

Jasavić je podsjetila da je Kovačević saopštila da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima pet osoba sa invaliidtetom sa visokom stručnom spremom, odrađenim pripravničkim stažom i položenim stručnim ispitom.

„Zakon se uopšte ne sprovodi onako kako je zamišljeno. Ja sam nezadovoljna kao ministar kako se sprovodi Zakon o zapošljavanju lica sa invalidutetom“, kazala je Kovačević.

Kako je pojasnila, raspisan je grant i milion EUR podijeljeno je organizacijama, udruženjima, određenim školama, rersursnom centru.

„Stopirala sam rasodjelu tog novaca, da vidimo da li će nam se poslodavci do kraja godine obratiti da zaposle te ljude“, navela je Kovačević.

Kako je precizirala, poslodavcima koji zaposle osobu sa invaliditetom daju se povoljnosti kao što su opremanje radnog mjesta u vrijednosti od pet hiljada EUR i prve godine 80 odsto od plate radnika.

„Sad Vas molim da zajednički vodimo kampanju, da zamolimo poslodavce da iskoriste povoljnosti koje imaju da zaposlimo te osobe, a posebno one koji imaju fakultet“, apelovala je Kovačević.

Ona je pozvala i predsjednika skupštine da zaposli osobe sa invaliditetom koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Kako je navela, u prvom mjesecu rada na poziciji ministra, razočarala se kada je pokusala da kontaktira posvodavce da zaposle te osobe.

„Ne znam koji je problem da i pored svih beneficija te ljude ne možemo da zaposlimo bar na godinu dana“, zaključila je Kovačević.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika