Kultura

Crnogorski gitaristički duo na ljetnjoj turneji u Evropi i Kini

Crnogorski gitaristički duo, koji čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nastavlja svoju promociju serijom koncerata u prestižnim dvoranama i na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Kini, Luksemburgu i Holandiji, saznaje Portal Analitika.
Crnogorski gitaristički duo na ljetnjoj turneji u Evropi i Kini
Portal AnalitikaIzvor

Nakon niza uspješnih nastupa na Festivalu gitare u Sarajevu i A tempo u Podgorici, CGD je na nedavno završenoj manifestaciji u Koblencu, izveo četiri Engleske svite Johana Sebastijana Baha.

Time su predstavili ovaj jedinstveni projekat koji će se u septembru naći na kompakt disku u izdanju svjetski poznate kuće Naxos, na jednom od najznačajnijih festivala gitare u svijetu. Pored našeg dua, na festivalu su nastupili eminentni svjetski umjetnici poput Dejvida Rasela, Manuela Barueka, Hopkinsona Smita, Gorana Solšera, Zorana Dukića, Anjela Deziderija, Rikarda Galjena, Gabrijela Bjanka, Žudikaela Peroa, Alvara Pjerija i Marćina Dile. Koncert je organizovan u saradnji festivala i kompanije "Savarez", jedna od vodećih proizvođača žica, čiji su ambasadori Krivokapić i Cerović od 2013. godine.

Podsjećamo, koncertom u jednoj od najprestižnijih svjetskih dvorani Koncertgebau u Amsterdamu, 19. septembra biće završena ljetnja turneja CGD i ujedno promovisan prvi od dva albuma sa Bahovim Engleskim svitama.

Crnogorski gitaristički duo čine dvojica istaknutih crnogorskih gitarista, Goran Krivokapić i Danijel Cerović, a nastao je 2005. godine. Njihov repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija iz 19. vijeka. Posebno mjesto zauzima savremena muzika, originalno pisana za dvije gitare. Duo često učestvuje na značajnim međunarodnim muzičkim događajima širom Evrope, priređujući resitale i majstorske radionice, i učestvujući u žirijima međunarodnih takmičenja. Uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Naxos Records će ove godine objaviti prvi od dva nosača zvuka posvećena Bahovim Engleskim svitama, koje je transkribovao i izveo CGD, čime svijetu prvi put predstavljaju ovaj jedinstven projekat za dvije gitare.

Portal Analitika