Kultura

Povodom italijanskog Dana republike izložba Marija Skifana

Za proslavu 2. juna, Dana Republike Italije, italijanska ambasada u Crnoj Gori priprema izuzetnu izložbu velikog italijanskog umjetnika Marija Skifana (Mario Schifano, 1934-1998) pod nazivom “70, 80, 90” (Settantaottantanovanta), saznaje Portal Analitika.
Povodom italijanskog Dana republike izložba Marija Skifana
Portal AnalitikaIzvor

Skifano, koji je ostavio značajan trag ne samo u slikarstvu, već i u literaturi, filmu i u fotografiji, predstavlja fundamentalnu ličnost italijanskog pop arta. Čuveni Endi Vorhol kazao je jednom prilikom da bi svoj život, kad bi mogao, mijenjano jedino za Skifanijev, koji je zaista i na privatnom planu bio izuzetno turbulentan, obilježen vezama sa mnogim zanimljivim ženama njegovog doba, da pomenemo samo Marijanu Fejtful.     

Skifano je uticao na mnoge umjetnike. Neki taj uticaj porede čak i sa uticajem Vagnera u muzici.

skifano1ok

Izložba “Settantaottantanovanta” nudi poseban pogled na njegov tridesetogodišnji rad, rad umjetnika sigurnog i afirmisanog koji, međutim, nikada nije prestao da istražuje i da napreduje.

U izboru za izložbu su i Skifanijeva djela koja su nastala u povodu obilježavanja jubileja stogodišnjice filma (1895-1995). On je uostalom, još ranih sedamdesetih pravio filmove na 16 mm, zbog čega će postati centralna figura eksperimentalnog italijanskog filma.  

Izložbu u Podgorici pripremili su poznati italijanski galerista i dugogodišnji Skifanijev prijatelj, Ermeneđildo Frioni, sa Marćelom Palmintierijem, kritičarom umjetnosti.

“Ova izložba je uznemirujući portret umjetnika, namijenjen sjećanju na jednog genija i na  iskustvo čovjeka ljubaznog sa svijetom do sopstevene autodestrukcije”, naglašava Palmintieri u katalogu za izložbu.

Izložba će biti otvorena sjutra u Dvorcu na Kruševcu.

 

  

 

 ( na slici: Skifanijev rad “Sultanova bašta”)

 

Portal Analitika