Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Abiznis

Vujanović u Portorožu: Saradnjom u regionu do stabilnosti

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da su sve države, kada su ekonomski snažne i razvijene, ujedno i stabilne, zbog čega je važna saradnja zemalja u regionu.
Vujanović u Portorožu: Saradnjom u regionu do stabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom učešća na Samitu 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu, u izjavi Tanjugu, rekao da je taj skup izuzezno važan, jer je posvećen saradnji biznis i političkih lidera, čime ima svoju posebnu vrijednost i značaj.

"To je šansa da promovišemo saradnju u oblasti ekonomije, da iskoristimo ono što su dobre pozicije i iskustva biznisa i da ga ne promovišemo samo na ovim prostorima već i trećim. Ta zajednica biznis lidera ima svoj građevinski konzorcijum "Feniks" koji je pokazao svoju vrijednost. Mislim da je to dobar primjer kako u drugim oblastima mogu da se promovišu dobre biznis ideje i projekti. Ovo je šansa da se kroz političku podršku da dobra prilika biznisu i da se regionalno predstavimo", objasnio je Vujanović.

Svaka zemlja, prema njegovim riječima, pojedinačno ima potrebu da predstavi svoje prirodne i ekonomske resurse, ali kada se to čini regionalno predstavljanje je snažnije i punije i ima svoj pravi efekat.

On je ukazao da su Slovenija i Hrvatska pokrenule proces saradnje zemalja EU i država bivše Jugoslavije i Albanije, sastankom na Brdu Kod Kranja, koji je imao za cilj da promoviše ovaj prostor, ubrza integracije, i da se iskoriste mogućnosti dobre ekonomske saradnje, te napravi bolja veza sa EU u smislu finansiranja projekata koji imaju regionalni značaj i vrijednost.

Vujanović je podsjetio da je održan i sastanak u Dubrovniku, te da je posle toga krenuo i Berlinski proces, gdje se na nivou predsjednika vlada opredijelilo ono što su zajednički projekti i dala šansu da se kroz dalju konkretizaciju na samitu u Beču obezbijedi ono što će biti u operativnom smislu realizacija projekata.

"Zahvaljujući dobrom angažmanu Slovenije i Hrvatske napravili smo dobru konekciju sa EU, koja omogućava svakoj zemlji pojedinačno da iskoristi svoje potencijale, a regionalno smo u obavezi da ono što nas ekonomski povezuje afirmišemo maksimalno", rekao je Vujanović.

Ovogodišnji domaćin skupa, biznis lidera, predsjednik Slovenije Borut Pahor započeo je niz bilateralnih sastanaka sa šeficom hrvatske države Kolindom Garabar Kitarović. Takođe se sastao i sa Filipom Vujanovićem, sa šefom makedonske države Đorđom Ivanovim i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika