Društvo

MUP: Ne opstruiramo Zakon o slobodnom pristupu informacijama

Vršilac dužnosti glavne upravne inspektorke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragica Anđelić rekla je da nijesu tačne optužbe člana Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenka Lacmanovića da Ministarstvo opstruira Zakon o slobodnom pristupu informacijama.
MUP: Ne opstruiramo Zakon o slobodnom pristupu informacijama
Portal AnalitikaIzvor

“Optužbe na račun Upravne inspekcije najbolje demantuju broj obavljenih inspekcijiskih nadzora. Mi smo u posljednja dva mjeseca zbog nerješavanja zahtjeva za slobodan pristup informacijama izrekli sedam novčanih kazni, podnijeli smo četiri zahjeva za pokretanje prekršajnog  postupka i izdali smo tri zahtjeva u vezi sa naredbom za uklanjanje nepravilnosti. I dalje intezivno radimo na podnesenim inicijativama za slobodan pristup informacijama”, kazala je Anđelić za Antenu M.

Podsjećamo, Radenko Lacmanović nedavno je za Antena M upozorio da se stvaraju brojni problemi, budući da MUP ne poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, te da će o tome, koliko je Ministarstvo obesmislilo Zakon biti upoznato najviše zakonodavno tijelo-parlament.

“Mi smo zbog toga nijesmo u mogućnosti  da značajan broj predmeta  riješimo, na jednoj od sjednica Savjeta smo konstatovali da imamo takvih predmeta dosta i da moramo da obavjestiti podnosioce žalbi da je MUP, tačnije nadležna Upravna inspekcija odbila da izvrši kontrolu kancelarijskog upravljanja, te da podnosioci žalbi preduzmu i  iskoriste druge pravne mogućnosti pred nadležnim državim organima”, kazao je ranije Lacmanović.

Dragica Anđelić napominje da je obaveza Agencije kao drugostepenog organa da prilikom odlučivanja  po žalbi traži da im se dostave sve informacije koje su potrebne, da bi organ mogao da na zakonit način odluči.

“Savjet Agencije ima obavezu da  kao drugostepeni organ, u postupku po žalbi meritorno odluči, to je vrlo važno, to Savjet do sada nije radio, kako smo mi ustanovili kroz inspekcijski nadzor, kako kod drugih organa vlasti, tako i kod samog Savjeta. Dakle, optužbe iznijete na račun Upravne ispekcije su proizvoljne, nijesu zasnovane na činjeničnom stanju, niti imaju utemeljenje u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, jer shodno tumačenju gospodina Lacmanovića, Savjet Agencije hoće da inspekcija, apriori vrši inspekcijski pregled kancelarijskog poslovanja", istakla je Anđelić.

Ona je naglasila da će u svim postupcima, u kojima bude bilo dokaza da je Agencija za zaštitu ličnih podataka tražila od prvostepenog organa da im dostavi informaciju, a oni to nijesu učinili, biti obavljena kontrola kancelarijskog poslovanja.

Izvor: Antena M

Portal Analitika