Svijet

SAD: Zakon o špijuniranju još nije izglasan

Američki Senat nije uspio da do ponoći, kad je istekao rok, izglasa zakon kojim će proširiti ovlašćenja zvaničnih vlasti nad špijunskim agencijama koje prikupljaju telefonske zapise i druge podatke od građana SAD-a.
SAD: Zakon o špijuniranju još nije izglasan
Portal AnalitikaIzvor

Poslije debate o strahu američke vlade od terorističkih napada, Senat je glasao da unaprijedi reforme zakona koji bi zamijenili program obimnog prikupljanja podataka sa telefona, koji je prije dveij godine otkrio bivši službenik Nacionalne agencije za bezbjednost Edvard Snouden, prenosi Tanjug.

Mada Senat nije izglasao zakon u predviđenom roku, glasanje predstavlja djelimičnu pobjedu za demokratskog predsjednika Baraka Obamu koji se zalagao za reformske mjere kao kompromis između zaštite privatnosti i zadržavanja alata za zaštitu zemlje od napada.

Konačna odluka Senata je odložena do utorka zbog prigovora senatora Renda Pola, predsjedničkog kandidata liberatrijanskih republikanaca, koji se suprotstavljao progamu NSA kao nezakonitom i neustavnom.

Kao rezultat toga, program pretarživanja i evidencije telefonskih podataka prestaće u ponoć kad ističe važenje ključnih odredbi zakona poznatog kao Patriotski akt, koji je donijet poslije 11. septembra 2001. godine. Osim toga, američke pravne i bezbjednosne agencije gube ovlašćenje za sprovođenje drugih programa.

Izgleda da će program ipak biti nastavljen u drugom obliku, sa drugim vladinim instutucijama, pošto je Senat izglasao sa 77 prema 17 glasova reformu zakona, pozivajući se na Zakon o slobodi.

Pol je prizano da će taj zakon na kraju proći.

Vladi će biti dozvoljeno da nastavi prikupljanje informacija koje se odnose na sve strane obavještajne istrage koje su počete prije isteka roka.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika