Abiznis

SEKULIĆ: Operateri se bore da ne pojeftini roming

Sva tri mobilna operatera Crnogorski telekom, Telenor i m:tel žalili su se Upravnom sudu na odluku Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost EKIP, kojom je predviđeno snižavanje cijena rominga od 30. jula ove godine, saopštio je u razgovoru za Dan direktor EKIP-a Zoran Sekulić.
SEKULIĆ: Operateri se bore da ne pojeftini roming
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da su Telenor i Telekom tražili odlaganje odluke, međutim, EKIP to nije dozvolio. Telekomova žalba Upravnom sudu je odbijena, dok se na ostale istovjegne žalbe još čeka sudska odluka.

Odluka o snižavanju cijena rominga donijeta je u martu kada je o potpisan sporazum između Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije. Sekulić je naglasio da se nijedan operater u zemljama potpisnicima nije žalio Upravnim sudovima na ovu odluku.

"Maksimalne maloprodajne cijene usluga rominga bez PDV-a, koje stupaju na snagu 30. juna 2015. godine, odnose se na maloprodajne cijene odlaznog poziva i iznosiće 29 centi po minutu, što predstavlja smanjenje od cirka 50 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu, dok će cijena dolaznog poziva iznositi osam centi po minutu, odnosno biće smanjena oko 70 odsto u odnosu na važeću prosječnu cijenu. Cijena SMS poruke iznosiće devet centi, što predstavlja smanjenje od oko 50 odsto u odnosu na važeću cijenu. Maloprodajna cijena za usluge prenosa podataka iznosiće 70 centi po megabajtu, što predstavlja smanjenje od oko 70 odsto", rekao je Sekulić.

Govoreći o odluci operatera da dupliraju minimalne cijene elektronske dopune, uprkos stavu EKIP-a, koji je bio protiv da se minimalna elektronska dopuna sa euro poveća na dva, Sekulić je kazao da mogućnost za vraćanje stare cijene zavisi od suda.

"S obzirom na presudu Upravnog suda iz februara ove godine kojom je poništeno pomenuto rješenje EKIP-a, koja je stavila van snage prošlogodišnju odluku operatera da povećaju iznos minimalne dopune, kao i stav CEZAP-a iz marta 2015. povodom ovog pitanja, da povećanjem iznosa pripejd dopune nije narušeno pravo potrošača iz domena pružanja javnih elektronskih usluga, nemamo zakonskih mogućnosti da ponovo odlučimo u vezi sa povećanjem minimalnog iznosa dopune pripejd računa. Međutim, Upravni sud još nije odlučio o tužbi M:tela u istovjetnoj pravnoj stvari, tako da ćemo nakon te odluke Upravnog suda vidjeti da li postoji mogućnost za vraćanje cijene minimalne dopune na euro", kazao je Sekulić.

Izvor: Dan

Portal Analitika