Politika

Cdu osnovao odbor u Pljevljima

"Mi smo danas u Pljevljima ne samo zbog osnivanja Odbora, nego i da bismo potvrdili opredjeljenje Cdu-a da u svoje političke prioritete uvrsti pitanja koja se tiču crnogorskog sjevera, gdje svaka od opština ima specifične probleme, iskušenja, ali ima i zajedničke, počesto, negativne karakteristike u razvoju", istakao je predsjednik te partije Miodrag Vlahović.
Cdu osnovao odbor u Pljevljima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za predsjednika Odbora u Pljevljima izabran je Ranko Đurđić, a za sekretara Vildan Jahić.

"Pljevlja su grad koji je suočen s mnogim problemima - od onih ekoloških koji utiču na zdravlje ljudi, do razvojnih. Nekadašnji industrijski i razvojni centar Crne Gore je duži niz godina u stanju kojim niko, ni od građana Pljevalja, niti od onih koji se bave politikom ne može biti zadovoljan", kazao je Vlahović ističući da Cdu prepoznaje šanse i mogućnosti da se to stanje popravi. Izrazio je uvjerenje da će rukovodstvo i članovi odbora biti spremni da idejama i prijedlozima doprinesu razvoju tog grada na način koji će biti koristan svima koji u Pljevljima žive.

"Potencijali ovog kraja su nesporni kada se radi o proizvodnji energije, drvoprerađivačkoj industriji i turizmu, ali i mnogim drugim zaboravljenim ili marginalizovanim aktivnostima, koje mogu da stvore osnovu i otvore perspektivu boljeg života u Pljevljima", istakao je Vlahović.

Na političkom je planu potvrdio opredjeljenje da, zajedno sa drugima  kojima je Crna Gora u srcu i na pameti, zajednički radi na obnovi i poboljšanju naše domovine Crne Gore.Vlahović je konstatovao da u Crnoj Gori može mnogo bolje da se živi, ali i da Cdu sebe ne prepoznaje kao političku strukturu koja se isrpljuje u kritizerstvu, političkoj i drugoj agresiji,već da želi miran, koncentrisan i postepeni demokratski razvoj.

Vlahović je ponovio opredjeljenje da Crna Gora treba da bude dio Sjevernoatlantske alijanse, ističući da to nije puko bezbjednosno, nego političko, ekonomsko pa i kulturno pitanje.

"Crna Gora mora da bude dio zapadnih struktura, evropskih i atlantskih, želi sebe da vidi u društvu razvijenih  demokratija i želi da gradi sistem u kome će i naše granice i naši odnosi sa susjedima, kao i unutrašnji potencijali i sigurnost ulaganja  biti dovedeni u red,na način koji će biti koristan za sve građane Crne Gore, uključujući i one koji imaju izvjesne nedoumice, ili čak otpore ili nesaglasnost. Sigurni smo da je to pitanje oko kojeg treba graditi nove koalicije u Crnoj Gori. Očekujemo da do kraja ove godine Crna Gora dobije poziv za NATO i sigurni smo da će naredni parlamentarni izbori, ako ne u potunosti, onda dominantno, biti  pod uticajem tog važnog pitanja", smatra predsjednik Cdu-a.

Na pitanje kada očekuje parlamentarne izbore Vlahović je odgovorio da postoji više scenarija, ali da bi za Crnu Goru bio najbolji da se prvo dobije poziv za NATO i da se donese odluka po tom pitanju.

Tek bi nakon toga, po Vlahovićevom mišljenju, trebalo organizovati izbore na kojima bi političke strukture i njihovi predstavnici, ne samo ponudili građanima svoje stanovište o tome da li i kako Crna Gora treba da uđe u NATO, nego kako se treba mjenjati ukupna ekonomska i politička zbilja u Crnoj Gori povezano sa tim pitanjem. Vlahović smatra da će se precizniji odgovor o terminu parlamentarnih izbora iskristalisati nakon nekoliko nastupajućih partijskih kongresa.

Na pitanje da li odluku o članstvu u NATO-u treba donijeti u Parlamentu ili na referendumu, Vlahović je odgovorio da je aspolutno legitimno, kredibilno, prihvatljivo, kako za građane Crne Gore, tako i za naše buduće saveznike u NATO-u da se o tome odlučuje u crnogorskom parlamentu. 

Portal Analitika