Društvo

Perović: Vršnjačko nasilje sve izraženiji problem

Crna Gora napredovala je kada je u pitanju poštovanje prava djeteta, a vršnjačko i nasilje u porodici predstavljaju sve izraženiji problem, ocijenila je izvršna direktorica Centra za prava djeteta Rajka Perović.
Perović: Vršnjačko nasilje sve izraženiji problem
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, povodom Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 1.juna, kazala da se još uvijek ne može reći da je Crna Gora dostigla standarde koje propisuje Konvencija o pravima djeteta Ujedninjenih nacija.

„Ako posmatramo na nivou svijesti koliko djeca znaju o svojim pravima, moram reći da je ta svjesnost mnogo veća nego ranije“, rekla je Perović u intervjuu PR Centru.

Prema njenim riječima, u dijelu obrazovanja zabilježena je značajnija edukacija nastavnog kadra i drugačiji pristup djetetu.

„Nekad je to bio subjekat kome je trebalo prenijeti znanje, sada se drugačije radi sa djecom jer djeca su u drugom duštvenom okruženju i njihovi zahtjevi su potpuno drugačiji“, navela je Perović.

Ona je rekla da je i dalje veliki broj djece u odjeljenjima u gradskim školama, dok na sjeveru Crne Gore postoje odjeljenja gdje je mali broj učenika.

„Bilježimo da treba novog školskog prostora, da bi se škole rasteretile, da treba stalna edukacija nastavnika i profesora, da treba mijenjati odnos nastavnik-učenik jer on nije na najboljem novu, kao i da nastavu treba učiniti kretivnijom“, smatra Perović

 

Portal Analitika