Kultura

Kompletan ugođaj "Urnebesne tragedije" na 60. Sterijinom pozorju

Zaista mislim da je "Urnebesna tragedija" Crnogorskog narodnog pozorišta jedna od najboljih postavki tekstova Dušana Kovačevića unazad desetak godina, kazao je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić nakon izvođenja ove predstave u režiji Veljka Mićunovića na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u okviru selekcije Nacionalne drame i pozorišta.
Kompletan ugođaj "Urnebesne tragedije" na 60. Sterijinom pozorju
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio kako je isti tekst doživio više scenskih tumačenja od praizvođenja početkom 90-tih godina, ali i istakao kako sam pisac drame smatra ovu postavku "jednom od ozbiljnijih, vrlo rediteljski promišljenu, sa jakim glumcima, zanimljivo riješenom scenografijom", te da je daje "jedan kompletan ugođaj".

- Ja sam, igrom slučaja, u sedam dana gledao dvije "Urnebesne tragedije" - jednu u Podgorici, a drugu u Banja Luci, gdje je ovaj tekst režirala Milica Kralj na potpuno drugačiji način. Bilo je vrlo zanimljivo uporediti te dvije predstave; isti tekst, a dva različita pristupa, čak i u žanrovskom i stilskom smislu potpuno suprotna. Mislim da je riječ o jednoj ozbiljnoj predstavi na koju Crnogorsko narodno pozorište može biti ponosno. Veljko Mićunović nastavlja da nas raduje dobrim predstavama, a riječ je o mladom reditelju koji će tek da uradi svoje ponajbolje režije - dodao je Radonjić.

Izvođenju u okviru 60. Sterijinog pozorja pristustvovao je i Mihajlo Nestorović, direktor Narodnog pozorišta u Somboru, na čijoj je sceni sinoć bila gost upravo ova produkcija našeg nacionalnog teatra.

- Raduje me da ponovo gledam Kovačevića na pozorišnoj sceni, posebno predstave koje su postigle veliki uspjeh prije 20-tak godina. Divno je vidjeti na Sterijinom pozorju i ansambl CNP-a, jer uvijek imaju šta da kažu i čime da se predstave. Svi komplimenti glumačkoj igri, reditelju, scenografiji. Ova pedstava je u podukcionom smislu zaista predstava kojoj je teško naći manu.

Na sličan način i Željko Hubač, dramaturg i v.d. direktora Drame beogradskog Narodnog pozorišta komentariše ovo izvođenje Kovačevićevog dramskog teksta.

- Uvijek je neobično gledati ovakve predstave, čije se praizvedbe sjećate kao svojevsrnog kulturnog i umjetničkog događaja, i neminovno ih je porediti. Međutim, ovo su predstave koje je ujedno nemoguće porediti, jer se radi o dva potpuno različita rediteljska rukopisa. Ovo ne samo što je savremeno čitanje, već je osobeno po tome što je svelo priču na ogoljavanje emotivnih odnosa. Predstava je neobičnog tempa koja sa slabijom glumačkom podjelom ne bi funkcionisala, sa stanovišta onog odnosa dramske akcije i dramske reakcije, ali ovaj tempo zaista zahtijeva glumačku upornost i glumačko umijeće. To je još jedna od vrijednosti koje izdvajam u ovom nadsve osobenom rediteljskom rukopisu. Mislim da je predstava izuzetno uspjela, a to se vidi i po rekcijama publike, i po reakcijama kolega - zaključio je on.

Podsjećamo, jubilarno 60. Sterijino pozorje završava se u srijedu, kada će biti poznati i dobitnici prestižih Sterijinih nagrada

Portal Analitika