Fudbal

Mesi i Ronaldo mogu da"sruše" Blatera

Bivši kapiten Mančester Junajteda Gari Nevil istakao je da bi Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo mogli da imaju presudnu ulogu u "rušenju" Sepa Blatera.
Mesi i Ronaldo mogu da"sruše" Blatera
Portal AnalitikaIzvor

Blater je u petak reizabran za predsjednika FIFA što mu je peti uzastopni mandat, i pored velikog skandala zbog korupcije u svjetskoj kući fudbala, kada je uhapšeno sedam visokih zvaničnika. Nevil je u svojoj kolumni za „Telegraf“ napisao da su upravo igrači oni koji bi mogli da utiču da promjene u svjetskom fudbalu. 

„Ovo se tiče igrača koji mogu biti pokretačka snaga protiv korupcije. Očekujem da upravni komitet članova Asocijacije profesionalnih fudbalera zahtijeva da se uradi sve što je moguće, kako bi se čuo i glas igrača. I FIFpro, koji je ove neđelje izdao saopštenje u kojem osuđuje FIFA, trebalo bi da objavi mišljenje kapitena svake reprezentacije na svijetu i vidi kakva su njihova viđenja i osjećanja povodom nastale situacije“, napisao je Nevil u kolumni. 

40-godišnji komentator „Skaj Sportsa“ naveo je da bi Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, najbolji igrači današnjice, mogli da budu presudno „oružje“ protiv Blatera. 

„Ne kažem da bi igrači trebalo da stupe u štrajk, ali FIFA i Blater su bez njih ništa. Trebalo bi da postoji saradnja i zajednička snaga. Samo razmislite o Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu, dvije najveće zvijezde u svijetu fudbala, a onda zamislite Svjetsko prvenstvo bez njih. Na način na koji FIFA vodi ovaj sport, turnir ne bi postojao ukoliko bi Ronaldo i Mesi okrenuli leđa Mundijalu. To bi uticalo na sponzore i medijske kuće koje rade prenose što bi dovelo do velikog debakla akutelne organizacije. Ali, ovo nije stvar igrača kao individualaca, već organizacije koja bi se time bavila, kao što su David Žinola i Luiš Figo pokušali da ’sruše’ Blatera, ali nisu uspjeli da nađu nijedan put ’unutra’. Možete raspravljati da sam i ja bio politički optuživan i nazivan ’Red Nev’ tokom karijere jer sam pokušao da povedem engleske igrače u štrajk 2003. godine, kada je FA izostavila Rija Ferdinanda reprezentativnog spiska jer je njegov rezultat sa doping testa nestao. Međutim, sada je drugačije – potrebno je pametno razmišljanje igrača ujedinjenih oko FIFpro da se igra očisti mrlje koja ga uništava“, dodao je bivši kapiten Mančester Junajteda. 

On je istakao da je peti mandat Švajcarca kap koja je prelila čašu. 

„Sep Blater je vladao tokom turbulentnih godina i i dalje je čovjek koji je na ’vrhu’ operacije, ali to što je ponovo predsjednik je smiješno. Presedan je da u politici, sportu ili industriji jedan čovjek ovoliko dugo može imati moć. Možda je jedini način da ga se riješimo da se igrači udruže i ne igraju velike turnire. Ako se to desi, on je gotov“, zaključio je Nevil.

(B92)

Portal Analitika