Crna hronika

Markoviću određen pritvor, Feraris nije saslušan

Sudija za istragu u Višem sudu u Podgorici Miroslav Bašović odredio je pritvor do 30 dana Podgoričaninu Aleksandru Markoviću (27) osumnjičenom za kriminalno udruživanje, odnosno, kako su ranije saopštili policija i tužilaštvo za logističku podršku u pripremi likvidacije Budvanina Gorana Đuričkovića. Njegova advokatica Zorica Đukanović kazala je Portalu Analitika da se njen klijent branio ćutanjem, te da ni pred sudijom kao ni pred tužiocem nije iznio odbranu. Ona je rekla da se Marković sumnjiči za kriminalno udruživanje, ali da u prijavi nije navedeno i sa kim se udružio.
Markoviću određen pritvor, Feraris nije saslušan
Portal AnalitikaIzvor

Sudiji Bašoviću, kako saznaje Portal Analitika, danas nije privođen Gregori Majkl Feraris (24), koji ima pasoš Južnoafričke Republike, a koji je osumnjičen da je bio unajmljen da ubije Đuričkovića. On je navodno policiji priznao da je trebalo da likvidira Đuričkovića i, prema nezvaničnim informacijama, označio Markovića kao osobu koja mu je pomagala.

Prema saznanjima Portala Analitika, sudija Bašović odbio je da sasluša Ferarisa jer je njemu već određen pritvor rješenjem Osnovog suda u Kotoru zbog falsifikovanja isprava, a ne po prijedlogu višeg državnog tužilaštva.

Kako su prenijeli pojedini mediji, Feraris je uhapšen slučajno, tokom rutinske kontrole saobraćajne policije, koja je primijetila da su tablice na vozilu kojim je upravljao faslifikovane. Vozio je iz Budve ka Kotoru, a bio je za volanom džipa. Kod njega je pronađeno više pasoša nekoliko država, kao i neke fotografije, među kojima je, kako prenose mediji, bila i Đuričkovićeva.

On je navodno tokom saslušanja pred višom tužiteljkom u Podgorici Vesnom Jovićević priznao da je unajmljen da ubije Đuričkovića.

U policiji vjeruju da će im informacije koje su dobili od Ferarisa pomoći u rasvjetljavanju ubistava Budvanina Saše Markovića i Cetinjanina Gorana Radomana.

Na konferenciji za ovinare organizovanoj nakon hapšenja dvojice osumnjičenih za likvidaciju Đuričkovića Viša tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević i šef kriminalističke policije Uprave policije Milovan Pavićević saopštili su da je ovim hapšenjima spriječena likvidacija Budvanina Gorana Đuričkovića.

Đuričković je inače kum bivšeg poslanika Saše Markovića, koji je u aprilu ubijen iz zasjede nadomak svoje kuće u Budvi. Prema nezvaničnim informacijama, Feraris je policiji u tužiocima ispričao kako je Marković greškom ubijen, odnosno da je meta i tada bio Đuričković, koji je živio u Markovićevoj kući nakon što se nekoliko mjeseci ranije vratio iz Španije. Ove informacije nijesu zvanično potvrđene.

Pavićević je na konferenciji za nvinare kazao da su Aleksandar Marković i Feraris osumnjičeni da su planirali i organizovali ubistvo Đuričkovića.

- Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da je A.M, po prethodno definisanom dogovoru, angažovao G.M.F. da, uz potrebnu logistiku, po nalogu za sada nepoznatog lica na čijem se identifikovanju radi, izvrši ubistvo G.Đ. u Budvi – rekao je on i dodao da je Feraris trebalo da ubije Đuričkovića, dok je Markovićev zadatak bio planiranje i navođenje.

- Osumnjičeni A. M. je takođe, kako se sumnja, obezbijedio tri stana za boravak G. M. F, koji je bio planiran za neposrednog izvršioca teškog ubistva u Budvi, kao i sredstva neophodna za izvršenje ovog krivičnog djela – pištolj, garderobu, dva vozila i dva motocikla, registarske oznake koje su prethodno otuđene u Budvi, mobilne telefone i SIM kartice – rekao je Pavićević.

Cetinjanin Goran Radoman ubijen je u februaru iz zasjede u Beogradu, u garaži zgrade u kojoj je živio. Pretpostavlja se da je likvidiran u znak osvete zbog izgubljene pošiljke kokaina u Španiji. Nakon što je dva mjeseca kasnije u Budvi ubijen Saša Marković istražiteji su odmah povezali ova dva zločina, ali im je bila nejasna Markovićeva uloga u narko klanu jer on nikada nije dovođen u vezu sa sumnjivim poslovima. Marković je nekada bio poslanik Liberalnog saveza, a u posljednje vrijeme bavio se biznisom, ali je bio vrlo aktivan i u društveno-političkom životu. Poslije hapšenja Ferarisa sve je mnogo jasnije i u policiji su uvjereni da je Marković zaista bio slučajna žrtva obračuna narko klanova, odnosno da je meta bio njegov kum Goran Đuričković.     K. K.

 
 
Portal Analitika