Društvo

VOJVODIĆ: Predlog o vaučerizaciji nejasan i eksperimentalan

Model finansiranja studenata, kroz dodjelu vaučera brucošima, nejasan je, eksperimentalan i ne uvažava specifičnosti Univerziteta Crne Gore (UCG), ocijenila je rektorka Radmila Vojvodić.
VOJVODIĆ: Predlog o vaučerizaciji nejasan i eksperimentalan
Portal AnalitikaIzvor

Vojvodić je kazala je taj predlog „vrlo opskurnih elemenata“ u odnosu na ono što predstavlja jedan ozbiljan model finansiranja.

„Smatram da je u pitanju jedan nedovoljno jasan predlog, nepoznat, eksperimentalan isuviše i ne uvažava specifičnosti UCG, odnosno trenutne prilike u visokom obrazovanje“, kazala je Vojvodić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reogranizaciju UCG.

Upitana da prokomentariše nedavno otpuštanje profesora na UCG, ona je kazala da je, sa argumentima pravne i etičke prirode u odnosu na univerzitetske propise i druge zakonske akte, donijela odluku o prekidu radnog odnosa tih profesora nakon svih instituta i upozorenja o kršenju normi.

„Ja sam postupila po pravu i odgovornosti rektora, a profesori imaju mogućnost da se žale i tuže“, objasnila je Vojvodić.

Ona je navela da očekuje od medija da sa manje senzacionalizma i vulgarnosti prate takva dešavanja.

Upitana da li je Rektorat riješio nesuglasice sa Ekonomskim fakultetom i da ocijeni rad nove uprave, Vojvodić je rekla da ona nije imala nikakve nesuglasice i dodala da je to pitanje interpretacije u javnosti i „možda inercije u komunikaciji unutar univerzitetske zajednice“.

Kako je navela, „afera“ sa Ekonomskim fakultetom pokazala je da se mnogo nesporazuma na kraju završi jednim optimističnim pogledom na stvari i saradnjom unutar akademske zajednice.

„Nakon tih nepotrebnih peripetija, praćenih vulagarizacijom u javnosti i manipulacijama, danas imamo dobru saradnju sa tim fakultetom, sasvim prirodno funkcionišemo i vidim neke konkretne i dobre rezultate“, zaključila je Vojvodić. (Mina)

Portal Analitika