Kultura

MIRKOVIĆ: Planovi za narednu sezonu CSO biće iznenađenje za kulturnu javnost

Sve Betovenove simfonije moraju se prosviravati da bi ih ljudi držali "u prstima" i nadam se da ćemo sa širenjem naše aktivnosti - i kada pređemo u novu zgradu, i kada se budemo malo više kretalo po Crnoj Gori nego što smo do sada - da ćemo i to postići, kazao je za Portal Analitika direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković.
MIRKOVIĆ: Planovi za narednu sezonu CSO biće iznenađenje za kulturnu javnost
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski simfonijski orkestar privodi kraju sezonu 2014/2015, u čijem je centru bilo interpretiranje osam simfonija Ludviga van Betovenova, izuzev Devete simfonije koju nije moguće izvesti bez hora i solista. Prema ranije najavljenom progamu, njihov pretposljednji  nastup na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta bio je posvećen Šestoj - Pastoralnoj -  i Osmoj simfoniji čuvenog njemačkog kompozitora. No, treba podsjetiti da je publika centralnog događaja obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom čula i odlomak Devete simfonije, tačnije "Odu radosti".

- Milslim da Crnogorski simfonijski orkestar definitivno ima na repertoaru osam Betovenovih simfonija. To je bio naš cilj ove godine. Publika ima, čini mi se, jedno lijepo sjećanje na izvođenja koje je pratila tokom ove godine. Mislim da je taj cilj naše sezone apsolutno postignut.

Posljednji koncert CSO na sceni nacionalnog teatra biće priređen 10. juna, kada im u goste stiže ruski violinista Ivan Počekin koji živi i radi u Španiji. Orkestar će sezonu zvanično zatvoriti nastupom na otvaranju Kotor Arta.

- Ovog ljeta ćemo otvoriti KotorArt, u jednoj koncepciji koja je malo neobičnija. A, onda orkestar ide na - po svemu - zaslužen odmor, sa planovima koji će možda biti iznenađenje i za nas, i za kulturnu javnost. Sve to ćemo na vrijeme saopštiti - kada se približimo narednoj sezoni i više toga bude poznato do detalja - najavljuje Mirković.

Podsjećamo, tokom naredne sezone Muzički centar Crne Gore, a samim tim i Crnogorski simfonijski orkestar, dobiti svoje prostorije. Nekadašnji Dom vojske konačno će biti preoblikovan u objekat čiji će najveći dio činiti dvije najsavremenije opremljene koncertne sale, zatim studiji za vježbanje i audio produkciju.

K.J.

Foto: MCCG/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika