Društvo

Sanja Vlahović otvara izložbu „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije"

Izložba „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije", na kojoj će biti predstavljeno 25 vrsta replika skeleta dinosaurusa u prirodnoj veličini, biće svečano otvorena u nedjelju u 19 sati u Budvi, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Podgorici.
Sanja Vlahović otvara izložbu „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije"
Portal AnalitikaIzvor

Koordinatorka projekta, Snežana Dragićević, kazala je da su izložbeni eksponati stigli u Budvu prošle subote.

Ona je rekla da predstavnici kompanije Grupo Cultural iz Argentine rade i po 12 sati dnevno, da bi postigli sve na vrijeme.

“Iako smo i mi bili pomalo sumnjičavi u vezi sa halama na sajmu što se tiče njihove adaptacije u muzejski prostor, činjenica je da je za naše partnere iz Argentine ovaj prostor bio vrlo inspirativan, tako da je postavka koju su napravili u Budvi zapravo premijera nove koncepcije, sa kojom smo mi oduševljeni, a nadamo se da će i posjetioci podijeliti ove utiske sa nama“, navela je Dragićević.

Ona je podsjetila da izložbu „Dinosaurusi: Džinovi Patagonije“, većim dijelom čine jedinstvene i originalne replike skeleta 25 vrsta dinosaurusa, predstavljene u prirodnoj veličini.

“Uz druge ekskluzivne eksponate na izložbi kao što je ogromna kandža na zglobljenom prednjem ekstremitetu grabljivca Megaraptor namunhuaiqui, skeleta biljojeda Rebbachisaurus tessonei koji je bio dugačak oko 17 metara izdvaja se Giganotosaurus carolinii koji predstavlja najvećeg kopnenog mesojeda”, kazala je ona.

Predstavnik kompanije Grupo Cultural iz Argentine, koji je dio autorskog tima ove izložbe, Oscar Frachtenberg, kazao je ova izložba pod naučnim nadzorom Nacionalnog Univerziteta Comahue u Patagoniji i do sada je vidjelo više od 1,5 miliona posjetilaca širom svijeta.

“Na ovoj izložbi ćete se sresti sa Giganotosaurusom, najvećim dinosaurusom mesojedom koji je ikada živio na zemlji, pored najmanjeg Gasparinisaurusa, sa najstarijim dinosaurusom Eoraptorom zajedno sa zastrašujućim Meogaraptorom, pticama iz doba jure koje nisu mogle da lete, dinosaurusima koji su učili da lete, koji svi zajedno stvaraju obrazovno-prijateljsko okruženje u mističnoj i jedinstvenoj atmosferi”, rekao je on.

Savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu nauke, Milena Milunović, kazala je da “Džinovi patagonije” u potpunosti pričaju naučnu priču, kroz originalne replike skeleta dinosaurusa, realne rekonstukcije, filmove na kojima će posjetioci imati priliku da vide naučnike, paleontologe u trenucima iskopavanja ostataka u Patagoniji.

“Biće ovo još jedan izvanredan primjer promocije nauke u društvu, posebno usmjeren na djecu, ali sigurna sam da na ovaj spektakularan događaj neće ostati ravnodušni ni stariji. Ono što posebno  raduje jeste da će posjetioci imati priliku da u organizaciji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore vide fosilne ostatke i čuju priču o Crnoj Gori u doba mezozoika, ili kako ga popularnije nazivamo doba dinosaurusa”, smatra ona.

PR menadžerka kompanije M:tel Crna Gora, Ana Martinović, kazala je da je ta kompanija uz svaku kupljenu ulaznicu obezbijedila specijalni poklon - prepaid paket m:go Dino, kako bi, kako je navela, posjetioci izložbe imali najpovoljniju Internet uslugu i opušteno komunicirali sa porodicom i prijateljima – online, uz besplatan Internet.

“Ovaj fenomenalni poklon paket korisnicima omogućava besplatan internet – 300 megabajta koje mogu da iskoriste u naredna tri dana od trenutka aktivacije. Mi vam svakako prepoučujemo da dopunjavate vaš m:go Dino prepaid broj jer vas čekaju brojne mogućnosti na specijalnom m:tel meniju *105#”, objasnila je ona.

Potparolka izložbe, Ivana Radovanović, najavila je da će svečano otvaranje izložbe koje biti upričeno u nedjelju u 19 sati.

"Vrata izložbe biće otvorena u ponedeljak u deset sati. Radno vrijeme izložbe u junu biće od deset do 22 sata, a u julu i avgustu od deset do ponoći, svakog dana, od ponedjeljka do nedjelje", navela je ona.

Ministarka nauke Sanja Vlahović otvoriće izložbu.

Izložba, čiji je organizator nevladina organizacija DIV, biće održana do 31. avgusta.

Portal Analitika