Svijet

"Špigl": Strah od nasilnih demonstracija na samitu G7

Njemački bezbjednosni organi strahuju od mogućnosti nasilnih demonstracija za vrijeme samita šefova država ili vlada Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), bez Rusije, koji će se održati 7. i 8. juna u bavarskom dvorcu Elmau, smještenom nadomak Garmiš-Partenkirhen u bavarskim Alpima.
"Špigl": Strah od nasilnih demonstracija na samitu G7
Portal AnalitikaIzvor

To proizilazi iz dokumenata sigurnosnih službi u koje je politički magazin "Špigl" u onlajn izdanju imao uvid i piše da je bavarska Služba za zaštitu ustava ukazala je potrebno računati sa jednim većim brojem demonstranata, spremnih na nasilje, odnosno, oko 3.000 nasilnika.

Osnova za zabrinutost sigurnosnih službi je, kako se navodi, i u činjenici da se savez "Stop G7 Elmau" nije, naime, jasno distancirao od nasilja u Frankfurtu iz marta na otvaranju nove centrale Evropske centralne banke, kada je povrijeđeno 150 policajaca.

Njemačka štampa piše da u idiličnoj planinskoj oazi, nadomak Garmiš-Partenkirhena gdje se nalazi dvorac Elmau i gdje će njemačka kancelarka Angela Merkel ugostiti najmoćnije šefove država ili vlada G7, već vlada "vanredno stanje".

O sigurnosti nekoliko najmoćnijih ljudi i brojnih evropskih političara na samitu G7 brinuće čak 17.000 policajaca, navode mediji.

U okviru mjera sigurnosti već je privremeno, do sredine juna, suspendovan i Šengenski sporazum, tako da su njemački policajci, radi sprječavanja dolaska nasilnih demonstranata, već započeli pasošku kontrolu putnika na ulasku u zemlju, prenose mediji.

Njemačka Savezna kriminalistička služba (BKA) će, u okviru sigurnosnih mjera, provjeriti do početka samita G7 oko 10.000 osoba, proizilazi iz jednog odgovora Savezne vlade na pitanje saveznog poslanika iz partije Zeleni Ditera Janeceka, prenose njemački mediji.

Pri provjeri BKA radi se o organizatorima skupa, novinarima i drugim akreditovanim osobama za G7, koji će biti održan 7. i 8. juna.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika